Meclis tutanakları üzerinden demokrat parti çözümlemesi
Analysis of the democrat party through assembly minutes
- Tez No: 765321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER DAĞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Popülizm, Demokrat Parti, Tutanaklar, Democracy, Populism, Democrat Party, Assembly Mınutes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Demokrat Parti, Türk siyasal yaşamında öncesi ve sonrası olarak değerlendirilebilecek bir dönemi başlatmıştır. Bu anlamda günümüz siyasetine de olan etkileri bakımından ele alınması önem arz etmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki yetmiş yıl önce iktidar olan bir siyasi partinin attığı adımlar ve uyguladığı politikaların dönemin şartları da göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada tarafsız bir araştırma ve değerlendirme yapılması zorunlu hale gelmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurul tutanaklarının incelendiği çalışmada Türkiye'nin iç ve dış meselelerine ilişkin yapılan bazı olağanüstü toplantı ve çıkarılan kanun görüşmelerine yer verilmiştir. İlgili kanunlardan hareketle iktidar ve muhalefet milletvekillerinin genel kurulda yaptıkları konuşmalar üzerinden bir Demokrat Parti incelemesi yapılmıştır. Yine demokrasi ve popülizm kavramlarının ne olduğu ifade edilmiş ve Demokrat Parti'nin bu iki kavramı nasıl kullandığı yapılan toplantı ve çıkarılan kanunlar üzerinden değerlendirme bölümünde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Democrat Party started a period in Turkish political life that could be evaluated as before as after. In this sense, it is important to consider it in terms of its effects on today's politics. However, it should not be forgotten that the steps taken and policies implemented by a political party that was in power seventy years ago should be evaluated by considering the conditions of the period. At this point, it becomes necessary to conduct an impertial research and evaluation. In the study in which the minutes of the general assembly of the Grand National Assembly of Turkey were examinated some extraordinary meetings regarding Turkey's internal and external issues and law negotiations from interest were induded. Based on the relevant laws, a Democrat Party analysis was made based on the speeches of the ruling and opposition deputies in the general assembly. Again, the concepts of Democracy and populism were expressed and how the democrat party used these two concepts was discussed in the evaluaton section through the meetings and laws enacted.