Yazma öncesi hazırlıkta grafik örgütleyici kullanımının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin yazma başarısına etkisi
The effect of graphic organizers in pre-writing on primary school third students writing success
- Tez No: 765333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Başarısı, Süreç Temelli Yazma, Grafik Örgütleyiciler, Writing Success, Process Based Writing Approach, Graphic organizers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada yazma öncesi hazırlık aşamasında grafik örgütleyici kullanımın yazma başarısına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanması aşamalarında nicel araştırma yöntemlerinden öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Bağcılar ilçesinde bir devlet ilkokuluna devam eden 56 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu; deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Deney ve kontrol gruplarında 28'er öğrenci bulunmaktadır. Çalışma kapsamında yapılan uygulamalar 13 hafta sürmüş olup deney grubundaki öğrencilerle yazma öncesi hazırlık aşamasında grafik örgütleyiciler kullanılırken, kontrol grubundaki öğrencilere Türkçe dersi öğretim programındaki yazma etkinlikleri müfredatta belirtildiği şekilde herhangi bir değişiklik yapılmadan gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki nicel veriler (yazılı anlatım ürünleri)“6+1 Analitik Yazma Değerlendirme Ölçeği”ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizi için normallik testleri yapılmış, çıkan sonuçlara göre grupların öntest ve sontestlerini karşılaştırmak için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi; gruplar arası karşılaştırmalar yapmak için t-testi ve Mann Whitney-U testlerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yazma öncesi hazırlık aşamasında grafik örgütleyici kullanımın yazma başarısına olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of using a graphic organizer in pre-writing preperation on writing success. In the research, quasi-experimental pattern with pre-test post-test control group, which is one of the quantitative research methods, was used in the stages of data collection, analysis and interpretation. The (study) group of the research consists of 56 third grade primary school students studying a public primary school in Bağcılar district of Istanbul province. The study grup consist of two groups as the experimental and control group. There are 28 students each in the experimental and control groups. The study continued for 13 weeks. While graphic organizers were used effectively in the pre-writing preparation for the students in the experimental group, writing activities in the Turkish lesson curriculum were carried out for the students in the control group. The quantitative data in the study were evaluated with the 6+1 analytical writing scale. Normality tests were applied for the analysis of the data. According to the results, Wilcoxon Signed Rank Test compares groups' pretest and posttest, t test and the mann whitneyy u- test were used to make comparisons between groups. As a result of the study, it was determined that the use of graphic organizer in the pre-writing preparation contributed to the writing success positively.