İlkokul ikinci sınıf öğrencilerinin taslak yazılarının cümle birleştirme tekniği aracılığıyla geliştirilmesi
Development of primary school second grade students' draft articles through sentence combining technique
  1. Tez No: 765351
  2. Yazar: DERYA GÜNAY KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma Başarı Düzeyi, Yazma Becerisi, Taslak Yazı, Cümle Oluşturma, Cümle Birleştirme Tekniği, İlkokul, Yazma, Writing Success Level, Writing Skill, Draft Article, Sentence Creation, Sentence Combining Technique, Primary School, Writing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin taslak yazılarının cümle birleştirme tekniği aracılığıyla geliştirilmesini incelemektir. Çalışma ön-test, son-test desenli yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada ön-test, cümle birleştirme tekniği uygulamalarını içeren sekiz haftalık uygulama çalışması ve son-test yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Kağıthane ilçesinde bir devlet ilkokuluna devam eden 34 ilkokul ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubundaki öğrencilerle yapılan öğretimde Türkçe dersinde yazma öğrenme alanına yönelik uygulamalarda cümle birleştirme tekniği çalışmasına yer verilmiş, kontrol grubunda ise bu derste herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve Türkçe dersi öğretim programına bağlı olarak yazma etkinlikleri sürdürülmüştür. Araştırmada toplanan veriler, 6+1 Analitik Yazma ve Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Daha sonra deney ve kontrol grubunun ön-test ve son-test verileri istatistiksel işlemler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre cümle birleştirme tekniği uygulanan ve uygulanmayan öğrencilerin yazma başarı düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Cümle birleştirme tekniği basit cümlelerin birleştirilmesi çalışmaları ile başlayıp ilerleyen haftalarda daha fazla sayıda ve daha karmaşık cümlelerin birleştirilmesi çalışmaları ile devam etmiştir ve öğrencilerin yazma becerilerine olumlu katkı sağlamıştır. Sonuç olarak, gerçekleştirilen uygulamalar ile cümle birleştirme tekniğinin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin yazma başarı düzeylerine olumlu bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the impact of sentence combining activities on improving the draft writing skills of primary school second grade students. The study is a quasi-experimental study with a pre-test and post-test control groups. In the study, a pre-test, sentence combining technique practices for eight weeks, and a post-test were conducted. The participants of the study consist of 32 second grade students enrolled in a public primary school in the Kağıthane district in Istanbul. The activities for writing education in the Turkish course included sentence combining technique for students in the experimental group whereas there was no intervention for the control group, and writing activities continued as stated in the syllabus in the Turkish course. The data collected in the study were assessed by using 6+1 Analytical Writing and Assessment Scale. Afterwards, the pre-test and post-test data of the experimental and control groups were analyzed using statistical procedures. According to the results of the study, a significant difference was determined in favor of the experimental group between the writing success levels of the students who were and were not applied sentence combining technique. Sentence combining technique started with the combination of simple sentences and continued with the combination of more complex sentences in the following weeks and contributed positively to the writing skills of the students. As a result, it has been observed that the application of sentence combining technique has a positive effect on the writing success levels of the second-grade primary school students.