Yazma öncesi hazırlık aşamasında kullanılan yaratıcı drama yönteminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yazma başarısına ve yazmaya yönelik tutumuna etkisi
The effect of the creative drama method used in pre-writing preparation on the primary school fourth-grade students' success and attitudes towriting
  1. Tez No: 765371
  2. Yazar: ÇİĞDEM HADDUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama yöntemi, Yazma başarısı, Yazmaya yönelik tutum, İlkokul öğrencileri, Creative drama method, Writing achievement, Attitude towards writing, Primary school students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, yazma öncesi hazırlık aşamasında kullanılan yaratıcı drama yönteminin öğrencilerin yazma başarısına ve yazmaya yönelik tutumuna etkisini tespit etmektir. Yarı deneysel desen ile tasarlanan araştırmada nicel veri toplamak amacıyla 6+1 Analitik Yazma ve Değerlendirme Ölçeği ve Yazmaya Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın araştırma grubunu İstanbul ili sınırları içinde bir devlet ilkokulunun 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmaya toplam 53 öğrenci katılmıştır. İki sınıfta gerçekleştirilen araştırmada bir sınıf deney grubu bir sınıf ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu öğrencileri 28, kontrol grubu öğrencileri 25 öğrenciden oluşmuştur. Deney grubunda öğrencilerle yaratıcı drama uygulamaları ile yazma çalışmaları yapılırken kontrol grubu müfredata uygun olarak eğitim öğretime devam etmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı ile Shapiro-Wilk Normallik testi, Mann Whitney U, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve t testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, kullanılan yaratıcı drama yönteminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yazma başarısını olumlu yönde etkilediğini ve desteklediğini göstermektedir. Altı haftalık yaratıcı drama uygulamaları sonunda deney grubu öğrencilerinin yazmaya ilişkin tutum düzeylerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of the creative drama method used in the pre-writing preparation stage on the writing success of the students and their attitude towards writing. In the study, which was designed with a quasi-experimental design, the 6+1 Analytical Writing and Evaluation Scale and the Attitude towards Writing Scale were used to collect quantitative data. The research group of the research consisted of 4th grade students of a public primary school in the province of Istanbul. A total of 53 students participated in the research. In the study carried out in two classes, one class was determined as the experimental group and the other class as the control group. The experimental group students consisted of 28 students and the control group students consisted of 25 students. While the students in the experimental group were working on writing with creative drama practices, the control group continued education in accordance with the curriculum. In the analysis of the data obtained from the research, the SPSS package program and the Shapiro-Wilk Normality test, Mann Whitney U, Wilcoxon Signed Ranks test and t test were used. The findings obtained in the study show that the creative drama method used positively affects and supports the writing success of primary school fourth grade students. At the end of the six-week creative drama practices, no significant difference was found in the attitude levels of the experimental group students towards writing.