Uluslararası güvenlikte Interpol: Sosyal inşacılık açısından bir inceleme
The Interpol effect on international security: A reviev in terms of social constructivism
- Tez No: 765375
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN TAFLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Polis, Interpol, Sosyal İnşacılık. Uluslararası ilişkiler, Police, Interpol, Social Constructivism, international relations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uluslararası ilişkiler teorileri, uluslararası sistemde meydana gelen olayları, aktörlerin ilişkilerini ve davranışlarını açıklamayı veya öngörebilmeyi amaçlar. 20. yüzyılda devletlerin ve uluslararası örgütlerin birbirleriyle olan işbirliği ve çatışmaları küresel dünya siyasetini ortaya çıkarmıştır. 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemlerinde bu küresel sistemi açıklayabilmek ve yeni davranışları öngörebilmek için bazı fikirler öne sürülmüştür. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte uluslararası disiplinde 'inşacı dönüş' kavramına daha sık rastlanmaya başlamıştır. Bununla birlikte 'kimlik', 'norm', 'kültür' gibi toplumsal ve normatif öğeler de disiplinde yer etmeye başlamıştır. Bu bağlamda sosyal inşacı yaklaşım, uluslararası ilişkileri ve aktörlerin politikalarını sürekli değişim içinde olan sosyal ilişkiler olarak tanımlarken, kimlik inşa ve politikalarını analiz ederek değişen dünyayı açıklamaya çalışır. Uluslararası ilişkilerin günümüzdeki yaygın karakteri, işbirliğinin daha ön planda olmasıdır. Bu işbirliği arayışlarının maliyetleri düşürmek, verimliliği arttırmak ya da ortak tehditlerle mücadele etmek gibi amaçları olabilmektedir. Ancak devletlerin güvenlikle ilgili alanlarda diğer alanlara nazaran işbirliğine gitme noktasında daha temkinli ve çekinceli davrandıkları görülmektedir. Bu mesafeli duruş polisiye işbirliği alanlarına da yansıyabilmektedir. Bu işbirliği durumunda Inpterol'ün çok önemli görevleri bulunmaktadır. Birçok ülkede olumsuz gözle bakılan polislere bakış açısının değiştirilebilmesi, sosyal inşacı yaklaşım ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, Interpol'ün değişim sürecinde tüm dünyadaki algısı ve imajını yeniden inşa ederken ne tür faaliyetlerde bulunabileceğine dair öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada 'Uluslararası Güvenlikte İnterpol; Sosyal İnşaacılık Açısından inceleme' yapılmaya çalışılmıştır. Günümüzde uluslararası suç örgütlerinin ve yasadışı parasal faaliyetlerinin önemli derecede artması sınır aşan suçlar ve gelirleri ve bu tür suçların engellenmesine yönelik uluslararası bir kuruluş olan interpolün incelenmesi bu açıdan oldukça önemlidir. Çalışmamızda İnterpol'ün çalışma alanları ve uluslararası etkinliği nedir? sosyal inşacı bakış açısı ile ne tür katkılar sağlanabilir? Suç ve suçlularla mücadelede uluslararası işbirliği? Sorularına cevap aranacaktır. Çalışmalar neticesinde uluslararası güvenlik açısından İnterpol incelenerek sosyal inşacı bakış acısı ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Theories of international relations are aimed at explaining or predicting events occurring in the international system, the relationships and behavior of actors. 20. the cooperation and conflicts of states and international organizations with each other in the XVII century have revealed global world politics. 1. World War II, 2. In order to be able to explain this global system and predict new behaviors during the World War II and Cold War periods, some ideas have been put forward. With the end of the Cold War, the concept of 'constructionist turn' began to be encountered more and more frequently in the international discipline. However, social and normative elements such as 'identity', 'norm', 'culture' have also started to take place in the discipline. In this context, the social constructivist approach defines international relations and the policies of actors as social relations that are in constant change, and tries to explain the changing world by analyzing identity construction and policies. The widespread character of international relations today is that cooperation is more at the forefront. These cooperation efforts may have goals such as reducing costs, increasing efficiency, or combating common threats. However, it seems that states are more cautious and cautious in terms of cooperating in security-related areas compared to other areas. This distance stance may also be reflected in the areas of police cooperation. In this case of cooperation, Inpterol has very important tasks. In many countries, it is possible to change the perspective of police officers who are viewed negatively by a social constructionist approach. In this study, it is aimed to develop suggestions on what kind of activities Interpol can take in the process of change while rebuilding its perception and image in the whole world. It has been tried to make an examination in terms of Social Constructivism. Today, the significant increase in international crime organizations and their illegal monetary activities, transnational crimes and their income, and the examination of interpol, which is an international organization for the prevention of such crimes, is very important in this respect. What are the working areas and international activity of Interpol in our study, what kind of contributions can be made with a social constructivist perspective? Is international cooperation important in the fight against crime and criminals? Your questions will be answered. As a result of the studies, Interpol will be examined in terms of international security and the social constructivist perspective will be discussed.