Anna Burns'ün Sütçü adlı eserinde paranoya
Paranoia in Anna Burns's Milkman
- Tez No: 765460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞAK UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Burns, Kuzey İrlanda, Paranoya, Sütçü, Burns, Milkman, Northern Ireland, Paranoia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüz insanının en büyük psikolojik sorunlarından biri olan paranoya farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerin en başında endişe, şüphe, teknoloji, kentleşme, göç ve travma gelmektedir. Bu nedenlere bakıldığında paranoyanın sadece psikolojik değil, sosyal unsurlardan da kaynaklandığı söylenebilmektedir. Paranoya, evrensel bir konu olarak, edebiyatta çeşitli şekillerde işlenmektedir. İrlanda toplumunu özellikle psikolojik yönden etkileyen Kuzey İrlanda Sorunu yazarların ele aldığı konulardan biridir. Kuzey İrlandalı yazarlar geldikleri toplumu eserlerinde daha iyi anlatma şansını elde etmektedir. Bu yazarlardan biri de şüphesiz Anna Burns'tür. Bu tez çalışmasının amacı Kuzey İrlanda Sorununun psikolojik sonuçlarını Anna Burns'ün Sütçü adlı eserinde incelemektir. Kuzey İrlanda Sorunu hem dini hem siyasi yönden toplumda ayrılıklar yaşamasına ve bu ayrılıkların toplum üzerinde psikolojik baskı yaratmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada Kuzey İrlanda Sorununun toplum ve birey üzerinde yarattığı baskılar paranoya ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Paranoia, one of the biggest psychological problems of today's people, arises from different reasons. Some of these reasons are worry, suspicion, technology, urbanization, migration, and trauma. Considering these reasons, it can be said that paranoia is not only caused by psychological but also by social factors. Paranoia, as a universal subject, is handled in various ways in literature. The Northern Ireland conflict, which affects the Irish society psychologically, is especially one of the issues that the authors deal with. Northern Irish authors have the chance to describe the society they come from in their works. One of these authors is undoubtedly Anna Burns. The aim of this thesis is to examine the psychological consequences of the Northern Ireland conflict in Anna Burns's novel called Milkman. The Northern Ireland conflict causes divisions in the society both in religious and in political ways, and these divisions cause psychological pressure on the society. In this study, the pressures created by the Northern Ireland conflict on the society and the individual are explained with paranoia.