Fen bilimleri öğretmenlerinin tasarım beceri atölyeleriiçin gerekli öğretmen yeterlikleri hakkındaki görüşleri
Science teachers's views on teachers' competencies for makerspace
  1. Tez No: 765459
  2. Yazar: RUMEYSA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÖZBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Beceri Atölyeleri, STEM Atölyesi, Yetkinlik, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Design Skills Laboratories, STEM Laboratories, Competencies, Science Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırmada Fen bilimleri öğretmenlerinin MEB tarafından yayımlanan 2023 Vizyon belgesinde yer alan Tasarım Beceri Atölyelerinde görev alacak öğretmen yetkinlikleri ve becerilerinin neler olduğunun belirlenmesi ve bu yetkinlik ve becerilerin nasıl kazandırılabileceği hakkındaki öğretmen görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma yöntemlerden keşfedici araştırma deseni seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak görüşme ve anket kullanılmıştır. Karma yöntem ile hem nitel hem de nicel veriler birleştirilerek konuya daha geniş bakış açısı kazandırılmıştır. Tezin nitel aşamasında kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılan dört fen bilimleri, bir bilgisayar ve öğretim teknolojileri, bir kimya alanından olmak üzere toplam altı uzmanla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel kısmında ise Erzurum ilinde görev yapan ve gönüllük esasına göre çalışmaya katılım sağlayan 65 fen bilimleri öğretmeninden geliştirilen anket yardımıyla çevrim içi ortamda veri toplanmıştır. Bulgular: Görüşme sonuçlarına göre STEM atölyelerinde görev alacak öğretmen yetkinlikleri dört başlıkta ele alınmıştır. Bunlar; yetenek, mesleki bilgi, mesleki beceri, tutum ve değerlerdir. Tasarım Beceri Atölyelerinde görev alacak fen bilimleri öğretmenlerine uygulanan anketin betimsel istatistik sonuçlarına göre bütün maddelerin ortalaması 3,4 ile 5 aralığında olduğundan görülmüştür. Kendilerini bu konuda yeterli gördükleri tespit edilmiştir. Anketteki diğer maddelere oranla öğretmenlerin STEM etkinlikleri, malzeme ve materyal seçimi, malzemelerin bakımında kendilerini diğer maddelere göre daha az yeterli hissettikleri görülmüştür. Ayrıca Tasarım Beceri Atölyelerinde öğretmenlerin sınıf yönetimi olarak bireysel ve grupları yönetme ve öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerini bütünsel olarak geliştirme konusunda zorlanabileceği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Tasarım Beceri Atölyelerine yönelik fen bilimleri öğretmenlerine uygulanan anketin sonuçlarına göre bütün maddelerin ortalaması 3.4 ile 5 aralığında olduğundan kendilerini genel olarak yeterli buldukları değerlendirilmiştir. Ancak bazı maddelerde farklı düzeylerde yetkin hissettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to determine the teacher competencies and skills that needed in the Design Skills Laboratories included in the 2023 Vision document published by the Ministry of Education, and to determine the teachers' opinions about how much these competencies and skills can be gained by the teachers. Method: In this study, exploratory mixed method research design was used. Interviews and questionnaires were used as data collection tools. By combining both qualitative and quantitative data with the mixed method, a broader perspective on the subject has been gained. In the qualitative phase of the thesis, semi-structured interviews were conducted with a total of six experts from four sciences, one computer and instructional technologies, and one chemistry field, which was reached by the snowball sampling method. In the quantitative part, 65 science teachers worked in Erzurum participated in the study on a voluntary basis. Data were collected online with the help of a questionnaire . Findings: According to the results of the interviews, the competencies of teachers who will take part in STEM workshops are discussed under four headings. These; abilities, professional knowledge, professional skills, attitudes and values. According to the descriptive statistics results of the questionnaire applied to the science teachers averages of all items ranged between 3.4 and 5. In addition, in the Design Skills Laboratories, it was observed that teachers may have difficulties in managing individuals and groups as classroom management and in holistically developing the cognitive, affective and psychomotor development of students. Conclusions: According to the descriptive statistics results of the questionnaire science teachers have considered themselves having adequate knowledge and skills which is reguired for Design Skills Laboratories, since the average of all items was between 3.4 and 5 although the averages have differentiated.