Cebeci-Kurtyeri (Kandıra-Kocaeli) arasında yüzeylenen volkanik kayaçların jeolojik ve jeokimyasal özellikleri
Geological and geochemical properties of volcanic rocksoutcropped between Cebeci-Kurtyeri (Kandıra-Kocaeli)
- Tez No: 765526
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHİ KÖPRÜBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Andezit, Bazaltik andezit, Çangaza volkanitleri, Kandıra, Kocaeli, Andesite, Basaltic andesite, Çangaza volcanites, Kandıra, Kocaeli
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışma Kocaeli ili Kandıra ilçesinin kuzeydoğusundaki Cebeci-Kurtyeri arasında yüzeylenen volkanik kayaçların jeolojik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Çalışma alanı tektonik faaliyetleri oldukça aktif olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) kuzeyinde yer almaktadır. Çalışma alanı Maestrihtiyen yaşlı Çangaza volkanit üyesi ile Maestrihtiyen-Alt Eosen yaşlı Sermi kireçtaşı üyesinden oluşan Maestrihtiyen- Alt Eosen yaşlı Akveren formasyonu, Alt-Orta Eosen yaşlı Çaycuma formasyonu ve Kuvaterner yaşlı alüvyon biriminden oluşmaktadır. Volkanik kayaçların arazi çalışmaları sonucu elde edilen örnekler üzerinde yapılan petrolojik-petrografik incelemeler neticesinde, andezit ile bazaltik andezit oldukları belirlenmiştir. Jeokimyasal analiz incelemeleri neticesinde subalkalin karakter gösterdikleri görülmüştür. Ana oksit ve iz element analiz sonuçlarına göre Çangaza volkanitlerinin, hafif kalk-alkali özellikte, toleyitik nitelikte oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the geological and geochemical properties of volcanic rocks outcropped between Cebeci and Kurtyeri in the northeast of Kandıra located in Kocaeli province. The study area is located in the north of the North Anatolian Fault Zone (NAFZ), which is tectonically highly active. The study area consists of the Maestrichtian aged Çangaza volcanic member, the Maestrichtian-Lower Eocene aged Akveren formation which consists of the Maestrichtian-Lower Eocene aged Sermi limestone member, the Lower- Middle Eocene aged Çaycuma formation and the Quaternary aged alluvial units. As a result of petrological and petrographic studies conducted on samples obtained as a result of field studies of volcanic rocks, it was determined that they are andesite and basaltic andesite. As a result of geochemical analysis investigations, they show a subalkaline character. According to the analysis of the main element and trace element experiments, it was determined that the Çangaza volcanites have a light calc-alkaline character and consist of a toleitic source.