Van ili İpekyolu ilçesi için riskli olabilecek binaların bölgesel dağılımının belirlenmesi
Determination of the regional distribution of buildings that may be risky for Van province Ipekyolu disrict
- Tez No: 765560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Performans puanı, Riskli yapı, Yapısal düzensizlikler, Earthquake, Performance score, Risky building, Structural irregularities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ülkemizin gerçeği olan deprem ve depremlere bağlı yapısal hasarlarda mevcut yapı stokundaki problemler ve yapıların deprem tehlikesi altında risk teşkil etme ihtimaline karşı potansiyel risk taşıyan yapı veya yapıların bir öncelik haline getirilerek tespit edilmesi gerekmektedir. Riskli yapı tespitinde tek bir yapı için risk durumu belirleneceği gibi bölgesel bazda yapıların risk durumu da belirlenebilir. Dünyada ve ülkemizde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır.16.02.2019 tarih ve 30688 sayı ile Resmî Gazete 'de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nin Ek-2'sinde yer alan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar (RYTEİE) kapsamında yapıların risk tespitini yapmanın koşulları daha da kolaylaşmıştır. Bu yönetmelik kapsamında herhangi bir bölgede risk teşkil edebilecek yapılar hakkında bilgiler alınarak risk haritası çıkarılabilmekte ya da elde edilen veriler ile bir dağılım yapılabilmektedir. Bu tez çalışmasında binaların bölgesel deprem risk dağılımını belirlemek için basitleştirilmiş yöntem kullanılarak Van İli İpekyolu ilçesin de yer alan Vali Mithat Bey ve Şerefiye mahallelerindeki riskli olabilecek yapıların bölgesel (mahalle bazında) dağılımı incelenmiştir. Ayrıca dünyada kabul görmüş yöntemlerden olan FEMA-154 yöntemi ve Kanada sismik tarama yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlarla RYTEİE yöntemine göre belirlenen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda bina özelliklerini ve deprem tehlikesini dikkate alan basitleştirilmiş yöntemler için oluşturulmuş tablolardan faydalanarak yapı performans puanları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The problems with the current building stock and the possibility of the structures posing a risk under earthquake hazard should be determined by prioritizing the structure or structures carrying potential risk in case of earthquakes which are a reality for our country, and structural damage due to earthquakes. In risky building detection, the risk status of a single building as well as the risk status of buildings on a regional scale can be determined. There are many methods used in the world and in our country. The conditions for determining the risk of structures within the scope of the Principles Regarding the Detection of Risky Structures (RYTEIE) included in Annex-2 of the Implementation Regulation of Law No. 6306 became easier with the amendment to the Regulation published in the Official Gazette dated 16.02.2019 and numbered 30688. Within the framework of this regulation, a risk map can be drawn by obtaining information about structures that may pose a risk in any region or a distribution can be made with the data obtained. In this thesis, the regional (on the basis of neighbourhoods) distribution of buildings that may be risky in Van Province İpekyolu district (Vali Mithat Bey and Şerefiye) was determined by using a simplified method to identify the regional earthquake risk distribution of buildings. Additionally, the results obtained using the FEMA-154 method, which is one of the world's accepted methods, and the Canadian seismic survey method, and the results determined according to the RYTEIE method were compared. In accordance with this purpose, building performance scores were calculated by utilizing the tables created for simplified methods that take into account the building features and earthquake hazard.