A Study on alumina reinforced polymethylmethacrylate (PMMA) composites as dental materials
Diş hekimliği malzemesi olarak kullanılan alumina takviyeli polimetilmetakrilat (PMMA) bileşikleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 76557
- Danışmanlar: PROF. DR. A. HİKMET ÜÇIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Polymethylmethacrylate (PMMA), alumina reinforcing, dental materials, wear resistance
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
DİŞ HEKİMLİĞİ MALZEMESİ OLARAK KULLANILAN ALUMINA TAKVİYELİ POLİMETİLMETAKRİLAT (PMMA) BİLEŞİKLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÖZET Bu tezde, diş hekimliği malzemesi olarak kullanılan aşınma resistansı artırılmış alumina takviyeli polimetilmetakrilat (PMMA) bileşikleri üzerine çalışıldı. Tozlar, 200C0 karıştırıldıktan sonra kalıplarda preslendi. Silanlı ve silansız olmak üzere iki tip numune ile çalışıldı. Yoğunluk ölçümü, yüzey testleri, sertlik, sürtünme ve aşınma, korozyon testleri yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, PMMA ve Alumina birleşiminin diş hekimliğinde birçok avantajı olduğu bulunmuştur. Sonuçlar gösteriyor ki, aluminalı gruplarda aşınma oranı büyük ölçüde azalmıştır. Silan işlemi görmüş tüm alumina grupları ile silan işlemi görmemiş alumina grupları karşılaştırıldığında aşağı yukarı aynı oranda aşınma göstermiştir. Agresif bir ortamda yapılan korozyon testleri, silanlıların silansızlara göre daha fazla malzeme kaybettiğini göstermiştir. Bu sonuçlar gösteriyor ki diş hekimliğinde silan kullanımı uygun olmayabilir. Fakat kesin bir sonuca varmak için daha çok test yapılmalıdır. Anahtar Âe//we/er:Polimetilmetakrilat, alumina takviyesi, diş malzemeleri, aşınma resistansı
Özet (Çeviri)
IV A STUDY ON ALUMINA REINFORCED POLYMETHYLMETHACRYLATE (PMMA) COMPOSITES AS DENTAL MATERIALS ABSTRACT In this thesis, alumina reinforced PMMA composites were studied as dental materials with improved wear resistance and hence increased life time. The powders were pressed after blending by heating at 200C° in moulds. Two groups of samples; with silane and without silane were studied. Density measurement, surface tests, micro hardness, friction and wear, corrosion tests were performed. It is found that“PMMA - Alumina”composites have many advantages in dentistry. The results show that abrasion rate was decreased significantly in all groups with alumina. All groups with silane-treated alumina showed more or less the same wear in comparison with other groups with non-silane treated alumina. Corrosion tests performed in an aggressive environment have shown that silane caused more lost of material than that of without silane. The results indicate that in dental applications the use of silane may not be appropriate. However further tests should be performed to come to an exact conclusion.