Yahudi milli kimliğinin medya yoluyla inşası: Israel Hayom Haber Sitesi örneği
Building of the jewish national identity through media: Case study of The Israel Hayom News website
- Tez No: 765608
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU KAYA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yahudi, Milli Kimlik, Holokost, Medya, Dekonstrüksiyon, Jewish, National Identity, Holocaust, Media, and Deconstruction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Günümüzde kolektif kimliğin en önemli türlerinden biri olarak“milli kimlik”fenomeni hala etkisini sürdürmektedir. Ortak bir kader anlayışı, aynı ülküye doğru beraber ilerleme, parçası olunan topluluğun karşılaştığı tehditler karşısında fedakarlık yapabilme arzusu, kahramanlıklar, dinsel ve geleneksel ritüeller bugün bir milletin var olmasında ve kendi kimliğini korumasında önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle birlikte medya aracılığıyla bu unsurların tekrar tekrar topluma sunulması daha kolay bir hal almıştır. Medya, bu içerikleri yeniden inşa ederek kimi zaman da farklı programlara eklemleyerek okuyucuların ve dinleyicilerin özümsemesi bağlamında etkili bir ortam oluşturmaktadır. İdeolojilerle işlenen temsiller, kim olduğumuzu, hangi grubun bir parçası olduğumuzu bizlere sürekli hatırlatmaktadır. Bunun yanı sıra“bizin”karşısına konulan“ötekilerle”de kimliğimizin daha sağlam olmasına yönelik içerikler üretmektedir. Bu noktada medya sahiplerinin rolü de oldukça büyüktür. Ekonomiyi yönlendirenin düşünceyi de yönlendirme gücüne eriştiği dünyamızda sermaye sahipleri medyalar aracılığıyla kendi görüşlerini de medya içeriklerine işlemektedirler. Geçtiğimiz yüzyılda yaşanan dramlar sadece toplumsal ilişkileri değil aynı zamanda medyayı da etkilemiştir. Bu noktada Yahudi Soykırımı olarak da bilinen İkinci Dünya Savaşı'nın en trajik sonuçlarından biri olan Holokost, yok olma aşamasındaki bir halkın kendisini yeniden var etmesi anlamında önemli bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. Holokost ile birlikte dünyanın farklı noktalarında yaşayan Yahudiler, kötü bir tecrübeyle kim olduklarını hatırlayarak bir ulus olarak var olma yolunda çeşitli girişimlerde bulunmuşlardır. Bunun bir ayağını da medya oluşturmuştur. Gelecek nesillere bu trajedinin anlatılması ve kimliğini hayatının merkezine koymayanlara tekrardan kim oldukları gerçeği, medyayla anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada da Yahudi milli kimliğinin Holokost etkisinde medyada nasıl inşa edildiği incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi olarak Israel Hayom Haber Sitesi ele alınmıştır. Çalışmanın yöntemini ise dekonstrüksiyon oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the phenomenon of national identity is still vert influential as one of the most critical types of collective identity. A common understanding of destiny, the proceeding together towards the same ideal, the desire to sacrifice in the face of threats faced by the community that is part of; heroism, religious and traditional rituals are the important elements in the existence of a nation and the preservation of its identity today. Reintroduction of these elements to society repetitively is facilitated through the media with the development of the mass media. The media has established an efficient atmosphere for the internalization of readers and audiences sometimes either by recreating these contents or by adding them to different programs. Representations which is built by ideologies always remind us of who we are and which group we belong to. In addition to this, media also produces content aimed at making our identity stronger as it creates the group of“others”as opposed to“us”. Thus, media owners play a major role at this point. In our world where the one who directs the economy has the power to direct the conception, capital owners include their opinions in the media content through their media. The tragedies of the last century have affected not only social relations but also the media. At this point, the Holocaust, one of the most tragic consequences of the Second World War, is an important example for re-creation of people while they were in the edge of extinction. With Holocaust, Jews living in different parts of the world have made various attempts to exist as a nation by remembering who they are after a very tragic experience. One pillar of this is the media. Through media, people tried to tell this tragedy to the next generations and to tell who they are to those who do not put their identity at the center of their lives. This study examines how the Jewish national identity is built by the media after the Holocaust. The samples of this study are taken from“The Israel Hayom News website”. The method of study is deconstruction.