Ebeveynlik stilleri ile 48-72 aylık çocukların duygu düzenleme becerileri ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between parenting styles and emotion regulation and self-regulation skills of 48-72 month-old children
- Tez No: 765668
- Danışmanlar: PROF. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Stilleri, Duygu Düzenleme, Öz Düzenleme, Parenting Styles, Emotion Regulation, Self Regulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmada, ebeveynlerin ebeveynlik stilleri ile 48-72 aylık çocuklarının duygu düzenleme ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 48-72 aylık çocuğa sahip 183'ü anne 23'ü baba olmak üzere 206 ebeveyn katılmıştır. Araştırmada yer alan katılımcılara, demografik özellikleriyle ilgili bilgi almak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların ebeveynlik stillerini ölçmek için Ebeveyn Tutum Ölçeği, çocukların duygu düzenleme becerisi düzeylerini ölçmek için Duygu Düzenleme Ölçeği ve çocukların öz düzenleme becerisi düzeylerini ölçmek için 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği (Anne Formu) kullanılmıştır. Elde edilen verilere ilişkin betimsel istatistikler frekans, yüzde, ortalama ve standart sapmalar ile hesaplanmış olup ebeveynlik stilleri, çocukların duygu düzenleme becerileri ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiler ise Pearson Korelasyon Analizi yapılarak incelenmiştir. Ebeveynlik stilleri ile çocukların duygu düzenleme ve öz düzenleme becerilerinin demografik özelliklere göre incelenmesinde ise Bağımsız Örneklem t Testi ve Tek Yönlü Anova Testi kullanılmıştır. Anova testi sonuçlarında gruplar arasındaki farkların belirlenmesi için ise Post-Hoc testlerinden olan Scheffe Testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, ebeveynlik stillerinin çocuk cinsiyeti, anne çalışma durumu, çocuk yaşı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, gebeliğin planlı olup olmaması ve çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; çocukların duygu düzenleme becerilerinin çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; çocukların öz düzenleme becerilerinin ise çocuk cinsiyeti, anne çalışma durumu, çocuk yaşı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveynlerin demokratik tutumları ile çocukların duygu düzenleme becerileri arasında negatif; ebeveynlerin otoriter ve aşırı koruyucu tutumları ile çocukların duygu düzenleme becerileri arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ebeveynlik stilleri ile çocukların öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkide ise ebeveynlerin demokratik tutumları ile çocukların öz düzenleme becerileri pozitif; ebeveynlerin otoriter tutumlarıyla çocukların öz düzenleme becerileri ise negatif yönde anlamlı ilişkiye sahip bulunmuştur. Çocukların duygu düzenleme becerileri ve öz düzenleme becerileri arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between parenting styles of parents, and the emotion regulation and self-regulation skills of their 48- to 72-month-old children. 206 parents (183 mothers and 23 fathers) with 48- to 72-month-old children participated in the study. The Personal Information Form prepared by the researcher was given to the participants in the study to obtain information about their demographic characteristics. In addition, the Parental Attitude Scale was used to measure the parenting styles adopted by the participants, the Emotion Regulation Checklist (Turkish adaptation) to measure the emotion regulation skill levels of the children, and the Self-Regulation Scale for 4- to 6-year-old children (the Mother version of the Form) to measure the children's self-regulation skill levels. Descriptive statistics regarding the obtained data were calculated with frequency, percentage, mean and standard deviations, and the relationships between parenting styles, children's emotion regulation skills, and self-regulation skills were examined by using Pearson Correlation Analysis.The Independent Sample t-Test and One-Way Anova Test were used to investigate parenting styles and children's emotion regulation and self-regulation skills according to demographic characteristics. The Scheffe Test, which is one of the Post-Hoc tests, was applied to determine the differences between the groups in the Anova test results. As a result of the research, it has been determined that parenting styles showed a significant difference depending on the child's gender, the mother's employment status, the child's age, the mother's education level, the father's education level, whether the pregnancy was planned or not, and the number of children; the children's emotion regulation skills showed a significant difference depending on the number of children; and the children's self-regulation skills showed a significant difference depending on the gender of the child, the working status of the mother, the age of the child, the education level of the mother, the education level of the father and the number of children. In addition, while there is a significant negative relationship between parents' authoritative parenting styles and children's emotion regulation skills; there is a significant positive relationship between parents' authoritarian and overprotective parenting styles and children's emotion regulation skills. In terms of the relationships between parenting styles and children's self-regulation skills, a significant positive relationship has been found between parents' authoritative parenting styles and children's self-regulation skills; and a significant negative relationship has been found between parents' authoritarian parenting styles and children's self-regulation skills. There is also a negative significant relationship between children's emotion regulation skills and self-regulation skills.