Investigation of corrosion properties of metals and alloys for different applications
Farklı uygulamalara yönelik metal ve alaşımlarının korozyon özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 765694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MAVI OĞLU AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal korozyonu, elektrospinning, korozyon önleme, Metal corrosion, electrospinning, corrosion inhibition
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Korozyon, metallerin çevreleriyle yaptıkları kimyasal tepkimeler nedeniyle metalik özelliklerinin değişmesi ve metal kaybıdır. Korozyon tüm dünya için büyük bir ekonomik, güvenlik ve işçilik kaybı olduğundan, istenmeyen bir olaydır. Metal korozyonunu kontrol etmek için kaplama(metal, polimer v.b.), inhibitör kullanımı, malzeme tasarımı, çevre kontrolü, anodik ve katodik koruma v.b. farklı koruma önlemleri geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu çalışmada, tuzlu su ortamında, farklı koruyucu polimerik yapıda kaplamalar kullanılarak, ST37 paslanmaz çeliğin korozyona eğilimi incelenmiştir. Bu amaçla, termoplastik poliüretan, selüloz asetat ve etil selüloz polimerik çözeltileri belirli koşullar altında elektrospinning kaplama tekniği ile ST37 paslanmaz çelik üzerine kaplanmıştır. Konsantrasyon, potansiyel, biriktirme süresi ve iğne-toplayıcı mesafesinin lif üretimi üzerindeki etkisi taramalı elektron mikroskobu ile incelenmiş ve optimum koşullar belirlenmiştir. Kaplamasız ve kaplamalı ST37 paslanmaz çeliğin korozyon davranışı çalışmaları, lineer sweep voltametri ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi kullanılarak karakterize edilmiştir. Lineer sweep voltametri çalışmalarına dayalı olarak polimerik katmanların korozyon önleme etkinliği, etil selüloz < selüloz asetat < termoplastik poliüretan sırasında elde edilmiştir. Termoplastik poliüretan ST37 paslanmaz çelik üzerinde % 99,9 önleme etkinliğine sahip olup, mükemmel hidrofobiklik ve korozyon bariyeri özelliği sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Corrosion is the change of metallic properties and loss of metals due to chemical reactions of metals with their environment. Corrosion is an undesirable phenomenon as it is a great economic, safety and labor loss for the whole world. For this purpose, coating (metal, polymer etc.), inhibitor use, material design, environmental control, anodic and cathodic protection etc. to control metal corrosion. Different protection measures continue to be developed. The corrosion propensity of ST37 stainless steel was investigated by different protective polymeric coatings in a saltwater environment. Thermoplastic polyurethane, cellulose acetate and ethyl cellulose polymeric solutions are coated on ST37 stainless steel by electrospinning coating technique under certain conditions. The effects of different concentration, potential, deposition time and needle-collector distance on fiber production were interpreted by scanning electron microscopy. Corrosion behavior studies of uncoated and coated ST37 stainless steel were characterized using linear sweep voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy. Based on linear sweep voltammetry studies, the corrosion inhibition efficiency of polymeric layers was obtained during ethyl cellulose < cellulose acetate < thermoplastic polyurethane. Thermoplastic polyurethane steel sample with 99.9% inhibition efficiency exhibited excellent hydrophobicity and corrosion barrier properties.