Erken doğum tehdidi olan hastalarda maternal serum kalsiyum, magnezyum ve procalsitonin düzeylerinin erken doğum ileolan ilişkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Maternal serum calcium, magnesium and procalcitonin levels in patients with early birth through retrospective assessment of the relationship
- Tez No: 765763
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENGİZ ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Erken doğum tehdidi, Maternal serum kalsiyum, magnezyum ve prokalsitonin seviyeleri, Premature birth threat, Maternal serum calcium, magnesium and procalcitonin levels
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmada erken doğum tehdidi tanısı almış gebelerde, serum kalsiyum, magnezyum ve prokalsitonin seviyelerini, aynı gebelik haftasındakı normal gebelerin serum seviyesi ile kıyaslayarak, kalsiyum, magnezyum ve prokalsitonin değerleri ile EDE (Erken Doğum Eylemi) arasında ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin preterm doğumun yönetimine katkısını değerlendirdik. Yöntem: Çalışmamızda retrospektif olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakultesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, Ocak 2019 - Ocak 2021 tarihleri arasında erken doğum tehdidi tanısıyla yatarak tedavi gören, 20-36 gebelik haftaları arasında hastalar ile çalışma grubu, rutin antenatal vizit sırasında görülen 20.-36. hafta arasında tekil gebeliği olan, obstetrik ve medikal problemi olmayan hastalar kontrol grubunu oluşturdu. Gestasyonel yaş tayini, tüm hastalardan detaylı anamnez alınarak, son âdet tarihinin ilk gününe göre veya ilk trimesterde yapılmış ultrasonografi bulgusuna göre yapıladı. Otuz yedi gebelik haftasından önce, on dakikadan sık aralıklarla uterin kontraksiyonun ve servikal dilatasyon ile silinmenin tespiti ile erken doğum tehdidi tanısı konuldu. Magnezyum düzeyi 1.6-2.6 mg/dl, kalsiyum düzeyi 8.4-10.2 mg/dl ve prokalsitonin düzeyi 0-0,046 ng/ml arasında normal kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda preterm eylemde olan gebelerde kontrol grubu gebelerle karşılaştırdığımızda serum kalsiyum seviyesini daha yüksek, magnezyum seviyesini daha düşük saptadık ve prokalsitonin seviyelerinde anlamlı farklılık gözlemlemedik. Serum kalsiyum, magnezyum ve prokalsitonin değerlerini referans aralığı ile kıyasladığımızda ise referans aralığından yüksek olmadığını, normal aralıkta olduğunu bulduk. iv Sonuç: Uterusun durgunluktan erken eylem durumuna geçişinde serum kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin rolü olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Bu konu ile ilgili olarak kapsamlı çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study,retrospetively serum calcium, magnesium and procalcitonin levels was compared in pregnant women diagnosed with preterm labor threat with the serum levels of normal pregnant women at the same gestational week, and investigated whether there is a relationship between calcium, magnesium and procalcitonin values and EDE (Premature Labor). Materials and Methods: In this study, the patients were retrospetively evaluated between 20-36 weeks of gestation who were hospitalized with the diagnosis of preterm birth threat between January 2019 and January 2021 in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic. The control group consisted of patients who had a single pregnancy and had no obstetric or medical problems. Gestational age determination is made by taking detailed anamnesis from all patients, at the first day of the last menstrual period. It will be done according to the date of birth or according to the ultrasonography findings made in the first trimester. Before 37 weeks of gestation, a diagnosis of threat of preterm labor will be made with the detection of uterine contraction and effacement with cervical dilatation at intervals of more than ten minutes. Magnesium level 1.6-2.6 mg/dl, calcium level 8.4-10.2 mg/dl and procalcitonin level between 0-0.046 ng/ml will be considered normal. Results: In this study, it was found that higher serum calcium levels and lower magnesium levels in pregnant women with preterm labor compared to the control group, and it was not observed a significant difference in procalcitonin levels. When the serum calcium, magnesium and procalcitonin values were compared with the reference range, it was found that they were within the normal range. Conclusion: Studies have shown that serum calcium and magnesium levels play a role in the transition of the uterus from quiescence to early labor. Comprehensive studies can be done on this subject. vi