Hareketli optik illüzyonun sürdürülebilir eğitimde kullanımına bir öneri
A suggestion for the use of moving optical illusion in sustainable education
  1. Tez No: 765938
  2. Yazar: GÖZDE YAVLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL YURTKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Eğitim, Eko-okul, Sürdürülebilir Tasarım, Moire, Hareketli Optik İllüzyon, Sustainable Education, Eco-school, Sustainable Design, Moire, Moving Optical Illusion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışmasında, uzun yıllardır insanoğlunun doğadan üstün olma çabasının ekosisteme verdiği büyük zararlardan yola çıkılmıştır. Bu zararların sürdürülebilirliğin de temel sorunlarını oluşturduğu bilinmektedir. Sürdürülebilir bir geleceğin güvencesi olan bugünün çocuklarının söz konusu sorunlar hakkında düşünme becerisine sahip olmaları ve farkındalık kazanmaları ise söz konusu eğitimin içerik ve niteliğiyle ilişkili görünmektedir. Zira, doğru ve etkili bir sürdürülebilir eğitim, çocuklara farkındalık kazandırmanın yanı sıra, onları aktif olarak çevrelerine katılmaya teşvik etmekte, olumlu kazanımların çevreye yansımasını sağlamaktadır. Ayrıca, öğrencilerin doğaya olan ilgilerini arttırmakta ve doğayla empati kurmalarını sağlama sürecinde etkili olmaktadır. Çalışma açısından sürdürülebilir eğitimde çocukların aktif katılımını sağlamak ve yukarıda belirttiğimiz kazanımları edindirmek için birçok görsel materyal önem taşımaktadır. Sürdürülebilir eğitimde kullanılmak üzere nitelikli görsel materyal üretme aşamasında alternatif bir yaklaşım olarak 'Hareketli Optik İllüzyon' belirlenmiştir. Zira bu çalışma, öğrencilerde hareketli optik illüzyon ile çevre bilinci kazandırılmasına katkı sağlayabilmeyi amaçlamıştır. Hareketli Optik İllüzyon tekniğinin kullanılmasının nedeni ise; bu tasarımlar ile uygulamalı, etkileşimli ve eğlenceli öğretim modelinin oluşması için yeni bir öğretim materyali olarak tasarım önerisi sunmaktadır. Bunun yanı sıra, tasarlanacak görsel eğitim materyalleriyle konu hakkında düşünme ve fikir üretme becerisini kazandırmak ve öğrenmede zihinde kalıcılığı arttırmak ön görülmüştür. Tez kapsamında, sürdürülebilir eğitim ve içeriği, bu çalışmaların okullarda sürdürülebilir eğitime katkısı, söz konusu eğitimin en önemli unsurlarından olan görsel ve etkileşimli materyallerin sürdürülebilir tasarımla olan ilişkileri, daha önce bu konu hakkında yapılmış bir etkileşimli tasarımın bulunmaması, hareketli optik illüzyon tekniğinin süreçleri ve önerilen tasarımlar ele alınmıştır. Sosyo-ekolojik sürece dayandırılan hareketli optik illüzyon tekniğiyle oluşturulacak tasarımlar ile aktif öğrenme yöntem ve teknikleri ele alınarak öğrencilere çevre bilinci kazandırılmasına destek sağlaması beklenmektedir. Aynı zamanda bu yaklaşımla; alanın tasarımcılarına ve araştırmacılarına alışılagelmiş görselleştirme eğilimleri dışında alternatif ve yenilikçi bir tasarım önerisi getirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the great damage caused to the ecosystem by human beings' efforts to be superior to nature for many years is based on. It is known that these damages constitute the main problems of sustainability. The fact that today's children, who are the assurance of a sustainable future, have the ability to think about these problems and gain awareness seems to be related to the content and quality of the education in question. Because, a correct and effective sustainable education not only raises awareness for children, but also encourages them to actively participate in their environment and ensures that positive gains are reflected on the environment. In addition, it increases students' interest in nature and is effective in the process of enabling them to empathize with nature. In terms of work, many visual materials are important in order to ensure the active participation of children in sustainable education and to acquire the above-mentioned gains. 'Moving Optical Illusion' has been determined as an alternative approach at the stage of producing quality visual materials to be used in sustainable education. Because this study aimed to contribute to the environmental awareness in students with the moving optical illusion. The reason for using the Moving Optical Illusion technique is; With these designs, a design proposal is presented as a new teaching material for the formation of an applied, interactive and entertaining teaching model. In addition, it is foreseen to gain the ability to think and produce ideas about the subject with the visual education materials to be designed and to increase the permanence in learning. Within the scope of the thesis, sustainable education and its content, the contribution of these studies to sustainable education in schools, the relationship of visual and interactive materials, which are the most important elements of this education, with sustainable design, the absence of an interactive design on this subject, the processes of the moving optical illusion technique and the proposed designs, it is discussed. It is expected that the designs to be created with the moving optical illusion technique based on the socio-ecological process and the active learning methods and techniques will provide support to the students to gain environmental awareness. At the same time, with this approach; It is aimed to bring an alternative and innovative design proposal to the designers and researchers of the field, apart from the usual visualization trends.