Aile içi iletişimin bireyin gelişimine etkisi
The effect of family communication on the development of individual
- Tez No: 765950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, İletişim, Aile İçi İletişim ve Etkin İletişim, Family, Communication, Inter-Family Communication, and Effective Communication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın konusu, ''aile içi iletişimin bireyin gelişimine etkisi''dir. Çalışmanın amacı ise aile kurumunun genel hatlarıyla incelenmesi ve aile içi iletişimin bireyin gelişimine ne tür etkilerinin olduğunun değerlendirilmesidir. Ebeveynler ile çocuklar arasında etkin ve sağlıklı bir iletişimin gerçekleşmesi aile içi düzenin sağlanmasında, bireyin gelişiminde ve toplumsal düzenin şekillenmesinde önemli etkileri vardır. Aile içinde sağlıklı bir iletişimin olmaması, her şeyden önce ailede yer alan bireyler üzerinde birtakım olumsuzluklara sebebiyet verirken, aynı zamanda toplumda çatışma, sapma ve düzenin bozulması gibi olumsuz yansımaları olmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, iyi ve sağlıklı bir toplumsal düzenin ancak sağlıklı bir aile yapısıyla, sağlıklı bir aile yapısının ise aile içinde etkin ve sağlıklı bir iletişimin sağlanmasıyla mümkün olduğu anlaşılmaktadır. Aile fertleri arasındaki iletişim sosyalleşmenin başat rolünü oluşturur. Bu nedenle, aile fertlerinin birbiriyle olan ilişkilerinin ve iletişimlerinin etkin, sağlıklı ve gerekli bir düzeyde olması hem bireyin gelişimi açısından ve hem de toplum düzeni açısından büyük öneme sahiptir. Ailenin sağlam bir zemin üzerine oturtulması demek, toplumun sağlam bir temele sahip olması anlamına gelir. Tüm bunlar dikkate alındığında, denilebilir ki, insanların birbirlerini dinlemeleri, önemsemeleri, sahip çıkmaları ve birbirlerinin düşüncelerine değer vermeleri, ancak etkin ve sağlıklı bir aile iletişimine dayalı olarak anlamını bulmaktadır. Bu çalışmada, konu ile ilgili literatür taraması yapılmış ve elde edilen dokümanlar ve veriler incelenerek değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme ve bulgulardan hareketle aile içi iletişimin bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimini etkilediği gibi, onun kimlik oluşumunu da etkilediği anlaşılmış ve bireyin şekillenişinde büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır. Kısaca, etkin ve sağlıklı bir aile içi iletişim sağlandığında, sağlıklı gelişime sahip bir birey, bağları güçlü bir aile ve huzurlu bir toplumun oluşmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“the effect of family communication on the development of individual”. The aim of the study is to examine the family institution in general terms and to evaluate the effects of intra-family communication on the development of the individual. The realization of an effective and healthy communication between parents and children has important effects on the establishment of family order, the development of the individual and the shaping of the social order. The lack of healthy communication in the family, above all, causes some negativities on the individuals in the family, while at the same time it has negative reflections such as conflict, deviation and disruption of order in the society. Considering all these, it is understood that a good and healthy social order is only possible with a healthy family structure, and a healthy family structure is possible with effective and healthy communication within the family. Communication between family members constitutes the dominant role of socialization. For this reason, it is of great importance both for the development of the individual and for the social order that the relations and communication of family members with each other are at an effective, healthy and necessary level. Having the family on a solid foundation means that the society has a solid foundation. When all these are taken into consideration, it can be said that people's listening to each other, caring, owning and valuing each other's thoughts find meaning only based on an effective and healthy family communication. In this study, a literature review on the subject was made and the documents and data obtained were evaluated by examining them. Based on the evaluations and findings, it has been understood that intra-family communication does not only affect the mental and physical development of the individual, but also affects the formation of identity, and it has been concluded that it is of great importance in shaping the personality of the individual. In short, when an effective and healthy communication within the family is ensured, it is thought that it is possible to form an individual with a healthy development, a family with strong ties and a peaceful society.