Yaşlandırma ve kahvenin bulk-fill kompozitlerin renk ve translusensi özelliklerine etkileri
Effects of aging and coffee on color and translucency properties of bulk-fill composites
- Tez No: 765958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulk-fill kompozit, renk, translusensi parametresi, Bulk-fill composite, color, translucency parameter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yaşlandırma ve Kahvenin Bulk-Fill Kompozitlerin Renk ve Translusensi Özelliklerine Etkileri Bu çalışmanın amacı; kahve solüsyonunda yaşlandırmanın yüksek vizköziteli bulk-fill kompozitlerin renk değişimi ve translusensi parametresi (TP) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışmada dört farklı yüksek vizköziteli bulk-fill kompozit rezin (Filtek Bulk Fill Posterior Restorative, Tetric N-Ceram Bulk Fill, Beautifil Bulk Restorative, Sonicfill 2) ve bir adet geleneksel nanohibrit kompozit rezin (Clearfil Majesty Posterior) kullanılmıştır. 5 mm çapında ve 4 mm kalınlığında toplam 100 örnek (her kompozit rezinden 20 örnek) hazırlanmıştır. Tüm örnekler 24 saat distile suda yaşlandırılmış ve ilk renk ölçümleri yapılmıştır. Daha sonra örnekler 2 alt gruba ayrılarak (n=10) farklı tipteki solüsyonlarda (distile su ve kahve) 7 gün yaşlandırıldıktan sonra son renk ölçümleri yapılmıştır. İlk ve son renk ölçümleri Vita Easy-Shade (VITA Zahnfabrik) spektrometre cihazı ile yapılmıştır. Renk değişimleri (ΔE) ve translusensi parametresi (TP) CIE L*a*b* renk sistemine göre hesaplanmıştır. İstatiksel değerlendirmede Kolmogorov Smirnov Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Kruskal Wallis H testi ve Eşleştirilmiş T Testi kullanılmıştır. Yedi gün kahve solüsyonunda yaşlandırılan bulk-fill kompozitlerin TP değerleri azalırken kontrol grubunun TP değerinde anlamlı fark gözlenmemiştir. Kahve solüsyonunda yaşlandırma tüm kompozit gruplarında klinik olarak kabul edilemez renk değişimi yapmıştır. Yedi gün kahve solüsyonunda yaşlandırma sonrasında kontrol grubu istatistiksel olarak bütün bulk-fill kompozitlerden daha az renk değiştirmiştir. Bulk-fill kompozitler arasında da Sonicfill 2 istatistiksel olarak en az renk değişikliğine uğramış gruptur. Bulk-fill kompozit rezinler ile kontrol grubu kompozit rezin arasında kahve solüsyonunda yaşlandırma sonrasında hem TP hem de ΔE değerleri açısından fark olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of Aging and Coffee on Color and Translucency Properties of Bulk-Fill Composites The aim of this study was to evaluate the effect of aging in coffee solution on the color change and translucency parameter (TP) of high-viscosity bulk-fill composites. Four different high-viscosity bulk-fill composite resins (Filtek Bulk Fill Posterior Restorative, Tetric N-Ceram Bulk Fill, Beautifil Bulk Restorative, Sonicfill 2) and one conventional nanohybrid composite resin (Clearfil Majesty Posterior) were used in the study. A total of 100 samples (20 samples from each composite resin) with a diameter of 5 mm and a thickness of 4 mm were prepared. All samples were aged in distilled water for 24 hours and the first color measurements were made. Then, the samples were divided into 2 subgroups (n=10), and the final color measurements were made after they were aged in different types of solutions (distilled water and coffee) for 7 days. The first and last color measurements were made with the Vita Easy-Shade (VITA Zahnfabrik) spectrometer. Color changes (ΔE) and translucency parameter (TP) were calculated according to the CIE L*a*b* color system. Kolmogorov Smirnov Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Kruskal Wallis H test and Paired T Test were used for statistical evaluation. Although the TP values of the bulk-fill composites aged in coffee for seven days decreased, no significant difference was observed in the TP values of the control group. Aging in coffee solution caused clinically unacceptable color change in all composite groups. The control group changed color statistically less than all bulk-fill composites after seven days of aging in coffee solution . Among the bulk fill composites, Sonicfill 2 is the group with the least color change statistically.It was observed that there was a difference between the bulk-fill composite resins and the control group composite resin in terms of both TP and ΔE values after aging in coffee solution.