Insights from students and graduates into the master of arts program in English language teaching at Middle East Technical University
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngiliz dili öğretimi yüksek lisans programına ilişkin öğrenci ve mezunların görüşleri
- Tez No: 765959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yükseköğretim, ELT'de lisansüstü eğitim, yüksek lisans derecesi, lisansüstü öğrenciler, tez yazma, higher education, graduate programs in ELT, master's degree, graduate students, thesis writing
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Akademik hayatın temel yapı taşı olan lisansüstü eğitim, artan öğrenci talepleri ve hem ulusal hem de uluslararası öğrencilere lisansüstü programlar sunan kurumların sayısının artmasıyla günümüzde daha da kritik hale gelmiştir. Ancak bu programlar, olası sorunları tespit etmek ve programlarda iyileştirilebilecek noktaları belirlemek için düzenli olarak değerlendirilmemektedir. Bu nedenle, mezunların ve yüksek lisans öğrencilerinin programa ilişkin görüşlerinin, programın eksik ve zayıf yönlerin tespiti açısından önemli bir yeri vardır. Öğrencilerin lisansüstü eğitim alma nedenleri, öğrenim sürecinde karşılaştıkları zorluklar ve bu süreçteki ihtiyaçları ortaya konularak öğrenci ve mezunların yüksek lisans programlarının iyileştirilmesine yönelik algılarının belirlenmesi ayrıca önem arz etmektedir. Lisansüstü çalışmalarla ilgili literatür, lisans çalışmalarıyla ilgili araştırmalar kadar zengin değildir. Hatta İngiliz Dili Öğretimi (ELT) alanındaki araştırmalar lisansüstü programlar için daha da kısıtlıdır. Bu nedenle, bu sıralı karma yöntem çalışmasının amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ELT Yüksek Lisans programının mezunları ile şu anda tez döneminde olan öğrencilerden oluşan 42 katılımcının algılarını kapsamlı bir şekilde araştırarak ELT Yüksek Lisans (MA) programları için temel çıkarımlar sunmaktır. Bu çalışma, veri toplama aracı olarak bir anket ve derinlemesine görüşmeler ile, ODTÜ'deki ELT Yüksek Lisans programının güçlü ve zayıf yönlerini mezun ve yüksek lisans öğrencilerinin gözünden açığa çıkarmıştır. Ayrıca, program süresince öğrencilerin yaşadıkları zorluklar ve bunların iyileştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Graduate education, as a stepping-stone to academia, has become prominent due to the rising demand of students and the growing number of institutions offering graduate programs for both domestic and international students. However, graduate programs are not constantly examined from the viewpoints of students and graduates to identify potential issues that need to be improved in the program. Therefore, it is essential to determine students' motivations for pursuing graduate education while including their perspectives on the program components, the challenges they face and their needs during the study period, as well as their suggestions on the enhancement of master's degree programs. The literature on graduate studies is less enlightening than the research on undergraduate studies. Even it has presented little for graduate programs in English Language Teaching (ELT). The primary goal of this sequential mixed- methods study was to provide fundamental implications for Master of Arts (MA) programs in ELT by exploring the perceptions of 42 participants who were 27 graduates of the ELT MA program at Middle East Technical University (METU) and 15 master's students at their thesis writing period concerning the program components, and the thesis writing process. Utilizing a questionnaire and in-depth interviews as data collection methods, the findings of this study revealed the perceptions of the students and graduates on the program components, the strengths and weaknesses of the ELT MA program at METU from the standpoint of the students and graduates, the challenges they have faced during the program and their suggestions for the improvement of the ELT MA program.