Yetişkin bireylerde benlik saygısı, umut ve yaşam anlamı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self regard hope and mea-ning of life i̇n adult i̇ndividuals
  1. Tez No: 766140
  2. Yazar: ASUMAN BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜMÜŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, umut, yaşam anlamı, yetişkin bireyler, Self-esteem, hope, meaning in life, adult individuals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma, yetişkin bireylerde benlik saygısı, umut ve yaşam anlamı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemi 369 (258 kadın, 111 erkek) yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla“Sosyodemografik Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği, Yaşam Anlamı Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 25 proramı kullanılmıştır. Pearson Korelasyon analizi ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği, Yaşam Anlamı Ölçeğinin arasındaki ilişkilere bakılmıştır. Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği, Yaşam Anlamı Ölçeğinin demografik değişkenlere göre fark analizleri için Tek Yönlü Varyans Analizi (One-way ANOVA), bağımsız örneklemler T Testi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki yordayıcılığa bakmak için Çoklu Doğrusal Regresyon kullanılmıştır. Sonuç olarak; benlik saygısı ve mevcut anlam alt boyutu ile yaş, medeni durum, sosyoekonomik düzey ve psikolojik hastalık; umut genel toplam puanı ve alternatif yollar alt boyutu ile yaş, eğitim düzeyi; yaşam anlamı genel toplam puanı ve eyleyici düşünce alt boyutu ile psikolojik hastalık; umut genel toplam puanı ile sosyoekonomik düzey; eyleyici düşünce alt boyutu ile çalışma durumu; aranan anlam alt boyutu ile anne eğitim düzeyi arasında anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeklerin genel toplam puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında; benlik saygısı ile umut arasında negatif yönde ve orta düzeyde; yaşam anlamı ile benlik saygısı arasında negatif yönde ve orta düzeyde; yaşam anlamı ile umut arasında pozitif yönde ve orta düzeyde; yaşam anlamı ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki olduğu. Mevcut anlam ve eyleyici düşüncenin benlik saygısını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın ilgili alanda çalışan araştırmacılara katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to determine if there is a relationship between self-esteem, hope and meaning of life in adult individuals. The sample of this study consists of 369 adult individuals (258 women and 111 men). To gather data in this study,“Sociodemographic Information Form, Rosenberg Self-Esteem Scale, Dispositional Hope Scale, Meaning in Life Questionnaire and Satisfaction with Life Scale”were used. SPSS 25 software was used for data analysis. To determine if there is a relationship between Rosenberg Self-Esteem Scale, Dispositional Hope Scale, Meaning in Life Questionnaire Pearson's correlation coefficient was used. One-way Analysis of Variance (One-way ANOVA) and independent samples T Test were performed according to the demographic variables for the gap analysis of Rosenberg Self-Esteem Scale, Dispositional Hope Scale and Meaning in Life Questionnaire. Multiple Linear Regression was used to look at the prediction between variables. As a result a meaningful relationship was found between; self-esteem and the sub-dimension of existing meaning with age, marital status, socioeconomic status and psychological illness; overall total score for hope and alternative pathways sub-dimension with age and education level; grand total score of life meaning and sub-dimension of exhilarating thought with psychological illness; hope overall score with socioeconomic level; sub-dimension of acting thinking with work situation; the sub-dimension of meaning sought and maternal education level. When the relationship between the overall total scores of the scales was examined; a negative and moderate level of relationship between self-esteem and hope; a negative and moderate level of relationship between the meaning of life and self-esteem; a positive and moderate level of relationship between the meaning of life and hope; a positive and moderate level of relationship between the meaning of life and life satisfaction; were found. It has been concluded that current meaning and acting thinking predicts self-esteem. It is thought that this study will contribute to researchers working in the related field.