Türkiye'de uygulanan Ar-Ge ve inovasyon politikalarının özel sektör üzerindeki etkisi: Bursa otomotiv sektörü örneği
The effect of R&D and innovation policies applied in Turkey on the private sector: The case of Bursa automotive industry
- Tez No: 766178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Ar-Ge, İnovasyon, Otomotiv, Ki-kare Testi, Fisher'sExact Testi, Technology, R&D, Innovation, Automotive, Chi-square Test, Fisher's Exact Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İnsanlık tarihinin son 200 yıllık döneminde Sanayi Devrimi ile başlayan müthiş gelişme ve değişimlerden siyasi ve ekonomik aktörler kadar ticari aktörler de oldukça etkilenmiş bulunmaktadır. 21.yy.'da baş döndürücü rekabet ortamında ayakta kalabilmek için firmaların üretim süreçlerini, hizmet ve ürünlerini sürekli olarak güncellemeleri gerekmektedir. Tüm endüstri dalları bu yoğun rekabet ortamından etkilenmiş olsa da şüphesiz otomotiv sektörü en çetin rekabetin yaşandığı sektörlerden biridir. Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2015-2020 yılları arasında uygulanan Ar-Ge ve inovasyon politikalarının Bursa'da otomotiv sektöründe faaliyette bulunan işletmeler üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlayan çalışmanın birinci bölümünde, Ar-Ge ve inovasyon gibi temel kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de uygulanan Ar-Ge ve inovasyon politikalarının kısa bir tarihine değinilerek, yetkili kurumların günümüzde uyguladığı Ar-Ge ve İnovasyonpolitkaları ve desteklerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son kısmı ise uygulama bölümü olup, Bursa'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 101 firma ile yapılan anket sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, global ölçekte rekabet gücünün artması için işletmelere yönelik olarak uygulanacak politikaların büyük önem taşıdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the last 200 years of human history, commercial actors, as well as political and economic actors, have been affected by the tremendous developments and changes that started with the Industrial Revolution. In order to survive in today's dizzying competitive environment, companies need to constantly update their production processes, services and products. Although all branches of industry have been affected by this intense competitive environment, the automotive sector is undoubtedly one of the sectors with the most fierce competition. The automotive industry has an important place in our country's economy. In the first part of our study, which aims to reveal the effects of the R&D and innovation policies implemented in Turkey between the years 20015-2020 on the businesses operating in the automotive sector in Bursa, basic concepts such as R&D and innovation are discussed. In the second part, a brief history of the R&D and innovation policies implemented in our country is mentioned, and the R&D and Innovation policies and supports implemented by the authorized institutions today are given. The third and last part of the study is the application part, and the results of the survey conducted with 101 companies operating in the automotive sector in Bursa are included. According to the findings we have obtained in the research, it has been revealed that the policies to be implemented for businesses are of great importance in order to increase our competitive power on a global scale.