Çevrim içi öğrenme ortamlarının sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki gelişimi açısından incelenmesi: Bir netnografi çalışması
The examination of online learning environments in terms of social studies teachers' professional development: A netnography study
  1. Tez No: 766254
  2. Yazar: SEDA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ÜZTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, Mesleki Gelişim, Çevrim içi Öğrenme Toplulukları, Facebook, Netnografi, Social Studies Teachers, Professional Development, Online Learning Communities, Facebook, Netnography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Öğretmenler teknolojik değişim ve gelişim ile birlikte okulda veya okul dışında yürüttüğü mesleki gelişim faaliyetlerini web ortamlarına taşıyarak çevrim içi öğrenme topluluklarını oluşturmuşlardır. Bu çalışmanın birincil amacı çevrim içi öğrenme topluluklarından olan Facebook'ta sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik kurulan gruplarda sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine yönelik yapılan paylaşımların incelenmesidir. Çalışmanın ikincil amacı sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki gelişimi açısından çevrim içi öğrenme topluluklarına yönelik bakış açılarını bütüncül bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Netnografi çalışmasına göre tasarlanan araştırma nitel araştırma paradigması temelinde yapılandırılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında seçilen“Sosyal Bilgiler Not ve Bilgi Paylaşımı”,“Türkiye Sosyal Bilgiler Zümresi”ve“Sosyal Bilgiler Öğretmenleri”gruplarında 2021 Eylül-2022 Ocak tarihleri arasında sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki gelişimleriyle doğrudan ilişkili toplam 2050 paylaşım incelenerek doküman analizine tabi tutulmuştur. İkinci aşamada kartopu örnekleme yöntemiyle bu çevrim içi toplulukları aktif olarak kullanan 17 sosyal bilgiler öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilere içerik analizi uygulanarak belirli tema ve kategoriler oluşturulmuştur. Araştırmanın birinci aşamasında sonuçlara göre Facebook gruplarında en çok mesleki tutum ve değerler temasına vurgu yapıldığı görülmüştür. Öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik iş birliği ve meslektaşlar arası dayanışmayı kapsayan paylaşımlar çoğunlukla yapılmıştır. İkinci aşamada da benzer şekilde öğretmenlerin meslektaşlarla haberleşme, iş birliği ve dayanışma amacıyla bu toplulukları kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Görüşmelerden hareketle bu toplulukların başlıca zorluklarının bilginin doğruluğu ve üslup sorunları olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Başlıca kolaylıklarının ise bilgi alma ve bilgiye hızlı ulaşma olduğu aynı zamanda bu topluluklardan yararlanmayan öğretmenlerin yararlanmalarının mesleki bilgi ve beceri noktasında fayda sağlayacağı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın genel sonuçları, çevrim içi öğrenme topluluklarının sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki gelişimi açısından önemli katkılar sağladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Teachers have recently created online learning communities by transferring in and out-of-school professional development activities to online environments thanks to technological changes and developments. The primary purpose of this study is to examine social media posts regarding the professional development of social studies teachers in groups established exclusively for social studies teachers on Facebook, one of the online learning communities. The secondary purpose of the study is to reveal the opinions of social studies teachers toward online learning communities in terms of professional development from a holistic perspective. The study was designed by the netnograpy study on the basis of the qualitative research paradigm. In the first phase, a total of 2050 posts between September 2021 and January 2022 directly related to the professional development of social studies teachers in the pre-determined Facebook groups entitled“Social Studies Note and Information Sharing”,“Turkish Social Studies Department”and“Social Studies Teachers”were analysed and documented. In the second stage, semi-structured interviews were conducted with 17 social studies teachers determined through snowball sampling technique based on the active use of those online communities. Certain themes and categories were created by applying content analysis to the obtained data from the interviews. The results of the first stage of the study implied that the theme of professional attitudes and values is mostly addressed in Facebook groups. Collaboration for the professional development of teachers and cooperation between colleagues are highly shared. In a similar vein, the second stage results yielded that the teachers use these communities for communication, cooperation, and solidarity with their colleagues. Based on the interviews, it was concluded that the main difficulties of these communities are the accuracy of information and wording issues while the main benefits are getting information and accessing information quickly, and what's more, the use of these communities by teachers who have never employed them will be beneficial in terms of professional knowledge and skills. The overall results of the study revealed that online learning communities make significant contributions to the professional development of social studies teachers.