İç Anadolu Bölgesi thymus l. (Labiate) polenlerinin morfolojik araştırması
  1. Tez No: 76626
  2. Yazar: NAZMİYE ŞAKIYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Labiatae, Thymus, Thyme, pollen, pollen morphology, electron microscopy (SEM, TEM). ıı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada Thymus L. cinsine ait 23 takson polenlerinin morfolojileri ışık ve elektron mikroskoplarıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Her taksonun ayrı ayrı Palinolojik tanımlan yapılmıştır. Işık mikroskobu ile polenler, paraisopolar, hekzakolpate, suboblate, oblate-spheroidal ve prolate-spheroidal'dir. Amb sekli sirkular, kolpus membranı granüllü, exin semitektate ve ornamentasyon reticulate'dir. Işık mikroskobu ile çok zor ayrılabilen reticulate ornamentasyon SEM mikrograflarında suprareticulate olarak görülmüştür. SEM mikrograflara göre ornamentasyon özellikleri diagnostik karekter olarak türlerin birbirlerinden ayırımında kullanılmıştır ve ornamantasyon özelliklerine göre Thymus türleri üç ayrı tipe ayrılmıştır. Birinci tipde, luminalar belirgin, çaplan dar /im2 deki sayıları fazladır. Muriler alçak ve belirgin, lumina içindeki perforasyon sayısı 1-3 tane, ikinci tipde, luminalar çok belirgin, çaplan geniş, muriler yüksek ve belirgin, lumina içindeki perforasyon sayısı 1-5 tane, üçüncü tipde luminalar az belirgin, çaplan ve muri kalınlıkları değişken, lumina içindeki perforasyon sayısı 1-6 tanedir. Bu tip ayrımına göre birinci tipde 4 takson, ikinci tipde 6 takson, üçüncü tipde ise 13 takson bulunur. Thymus polenleri ancak SEM ile morfolojik bazı farklılıklar gösteren ışık mikroskobu ile morfolojik bakımdan birbirine çok benzeyen polenlere sahip bir taksondur. ANAHTAR KELİMELER: Labiatae (Lamiaceae), Thymus, polen, polen morfolojisi, elektron mikroskobu (SEM,TEM)
Özet (Çeviri)
Pollen morphology of 23 species of Thymus L., has been comparatively examined through the light and electron microscopy in this study. The Palynological definition were made for every species. Pollen grains paraisopolar, hexakolpate, varying in shape from suboblate, oblate-spheroidal to prolate-spheroidal, amb circular. Colpus membran is granulate. Exin semitectate and ornamentation reticulate. The reticulate ornamentation which can be hardly distinguished by light microscopy has been seen as suprareticulate structure on the SEM micrographies. Pollen morphological characteristics of these species and their ornamentation based on SEM studies have been accepted as diagnostic characters for Palynological features, certain pollen types have been defined for the genus Thymus. Three pollen types are distinguished on the basis of exine structure and sculpturing. In the first type lumina are visible, in narrow diameter and much in number within /mi2. Muri are lower and visible, perforation number in lumina is from 1 to 3. In the second type, lumina are clearly visible in large diameter. Muri are high and visible, perforation number in lumina is 1-5. In the third type, lumina are faintly visible, their diameter and thickness of muri are variable. Perforation number in lumina varies from 1 to 6. According to this classification, the first type includes 4 taxa, the second one includes 6 taxa and the last includes 13 taxa. Thymus is a taxon which has pollen grains which show very similar Palynological features by light microscopy but show some differences on SEM micrographies.