Roma'nın Orta İtalya hâkimiyet mücadelesinde izlediği siyasi politika ve Samnit Savaşları (MÖ 343-290)
Political policy of Rome in the struggle for domination of Central Italy and Samnite Wars (343-290 BC)
  1. Tez No: 766307
  2. Yazar: TUBA ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İtalya, Roma, Samnit, Samnium, Samnit Savaşları, Italy, Rome, Samnite, Samnium, Samnite Wars
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
MÖ 343 yılında başlayan ve İtalya'nın kaderini belirleyen Roma - Samnit savaşları, MÖ 290 yılına kadar devam etmiştir. Bu süre boyunca Latium bölgesinde Roma'ya karşı ittifak kuran Samnit, Etrüsk, Veii, Campania ve Latin birlikleri ile savaşmak zorunda kalınmıştır. Özellikle birinci Samnit savaşından (MÖ 343 - 341) sonra Latinler ile yapılan savaşta (MÖ 340 - 338) uyguladığı stratejiyle her şehirle birebir savaşan Roma devleti, hâkimiyeti altına aldığı Latin şehirlerine tam hukuklu ya da yarı hukuklu vatandaşlık hakkı vererek kendisine bağlamış ayrıca kendi içlerinde evlenme ve ticaret yapma gibi durumları engelleyerek bölgedeki halkların tekrar birleşmesini engellemiştir. İkinci Samnit savaşında (MÖ 326 - 304) ağır yenilgiye uğrayan Roma devleti, Samnium bölgesinin dağlık alan olması ve askerlerinin ağır teçhizatla donatılmasından dolayı hareket alanları kısıtlandığını için askeri alanda reformlar yapmış ve ordusunu Samnitler'in dağlık bölgelerinde savaşmaya uygun bir hale getirmiştir. Yaptığı bu reformlar sayesinde Samnitler'e destek veren Etrüskler, Umbrlar ve Hernicler'e karşı üç cephede savaşan Roma devleti, bu savaştan başarıyla ayrılmıştır. Roma'nın emin adımlarla ilerlediği Orta İtalya'nın fethi sürecinde bölge halkı bir kez daha Roma'ya karşı ayaklanarak koalisyon kurmuş ve Üçüncü Samnit savaşı (MÖ 298 - 290) başlamıştır. İkinci Samnit savaşında uyguladığı stratejiyi bu savaşta da uygulayan Roma devleti, Etrüsk şehirlerine saldırarak koalisyonun güçlü müttefiklerini kendi bölgelerine çekmiştir. Uyguladığı stratejiyle tekrar zafer kazanan Roma, Latium bölgesinde kazandığı zaferleri kalıcı kılmak için hâkimiyeti altına aldığı topraklarda koloniler kurarak bölge halklarını millileştirmiştir. Samnit cephesinde sağlanan barış ortamından sonra yönünü güneye çeviren Roma, burada Molos kralı Pyrrhos ile yaptığı savaşta da zafer elde ederek Orta İtalya fethini tamamlamış ve Akdeniz dünyasının en önemli devleti haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The Roman Samnite wars, which began in 343 BC and determined the fate of Italy, continued until 290 BC. During this time, Samnit, who had allied against Rome in the Latium region, had to fight with the Etruscan, Veii, Campania and Latin troops. Especially after the first Samnite war (343 - 341 BC), the Roman state, which fought each city one-on-one with the strategy it applied in the war with the Latins (340 - 338 BC), tied the Latin cities under its domination by giving them the right of citizenship with full law or semi-law, and also prevented the reunification of the peoples in the region by preventing situations such as marriage and trading among themselves. The Roman state, which suffered a heavy defeat in the Second Samnite War (326 - 304 BC), reformed the military field because the Samnium region was a mountainous area and its soldiers were equipped with heavy equipment, so their range of movement was restricted and it made its army suitable for fighting in the mountainous regions of the Samnites. Thanks to these reforms, the Roman state, which fought on three fronts against the Etruscans, Umbrs and Hernics who supported the Samnites, successfully left this war. In the process of the conquest of central Italy, in which Rome was advancing with firm steps, the people of the region once again rebelled against Rome and formed a coalition, and the third Samnite war (298 - 290 BC) began. The Roman state, which applied the same strategy it applied in the Second Samnite War in this war, attacked the Etruscan cities and attracted the strong allies of the coalition to their own regions. The Roman state, which won the victory again with the strategy it applied, nationalized the peoples in the region by establishing colonies in the lands it dominated in order to make the victories it won in the Latium region permanent. After the peace provided on the Samnite front, Rome turned its direction to the south, where it also achieved victory in the war with the Molos king Pyrrhos and completed the conquest of central Italy and became the most important state in the Mediterranean world.