Fen eğitiminde stem ve teknoloji entegrasyonu araçları çalışmalarının meta-sentezi: Türkiye örneği
Meta-synthesis of stem and technology integration tools in science education: The case of Turkey
- Tez No: 766349
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR MASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, Fen Eğitimi, Teknoloji entegrasyonu araçları, Meta-sentez, STEM, Science Education, Technological Integration Tools, Meta-Synthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Okul öncesi dönemden başlayarak yükseköğretime kadar süren ve bireyleri 21. yüzyıl becerileri ile donatan bütüncül bir eğitim yaklaşımı olan STEM eğitimi ile teknoloji entegrasyonu araçlarının eğitimde daha sık kullanılmaya başladığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de 2017-2021 yılları arasında yapılan fen eğitiminde STEM eğitimi ve teknoloji entegrasyonu araçları çalışmalarının Türkiye'deki var olan eğilimini göstermek, bu yaklaşımların benzer ve farklılıklarını oluşturulan temalar çerçevesinde alt problemlere göre detaylandırılmaktadır. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma deseni seçilmiş ve meta-sentez yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama araçlarını elde etmek için ERIC, Google Scholar, EBSCO, Dergipark, Ulakbilim, Research Gate, Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (YÖKTEZ) gibi veri tabanlarında tarama yapılmıştır. Araştırma 2017-2021 yılları arasında ortaokul öğrencileri ile yapılmış çalışmaları kapsamaktadır. Araştırma kapsamında toplam 288 akademik çalışma incelenmiş ve bunlardan 135 çalışma araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmalar ayrıntılı olarak tablo şeklinde verilmiştir. Tablolar oluşturulduktan sonra çalışmalar dört ana temaya gruplandırılmıştır. Her temanın on bir alt problemine cevap vermeye çalışılmıştır. Çalışmanın güvenirliği“Miles ve Huberman”güvenirlik formülü kullanılarak geçerliliği de“Uzman Görüşü”alınarak sağlanmıştır. Araştırmaya dahil edilen çalışmaların bulguları STEM ve teknoloji entegrasyonu araçlarının öğrencilerin akademik başarılarını ve tutumlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna işaret etmektedir. Çalışmalardaki alt problemlerden her temada en fazla çalışmanın 2019 yılında yapıldığı, en fazla yüksek lisans tezi çalışmalarının yapıldığı, en fazla 7. sınıf örneklem grupları ile çalışıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları ışığında STEM ve teknoloji entegrasyonu araçları ile ilgili yapılacak çalışmalar için YÖK, MEB ve araştırmacılara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırma Türkiye'deki STEM ve teknoloji entegrasyonu araçları konusunda var olan eğilimi gösterdiği için bundan sonraki çalışmalara da rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is seen that technology integration tools are being used more frequently in education with STEM education, which is a holistic education system that starts from pre-school period until higher education and equips individuals with 21st century skills. The aim of this study is to show the situation of STEM education and technology integration tools in science education in Turkey between the years 2017-2021, and to detail the similarities and differences of these approaches according to the sub-problems within the framework of the themes created. Qualitative research method is chosen as a research method, meta-synthesis, document analysis and descriptive analysis are used. Scientific studies in databases such as ERIC, Google Scholar, EBSCO, Dergipark, Ulakbilim, Research Gate, National Thesis Center of the Council of Higher Education (YÖKTEZ) were used as data collection tools. The research includes studies conducted with secondary school students between the years 2017-2021. Within the scope of the research, a total of 288 academic studies are examined and 135 of them are included in the research. Studies are given in detail in the form of a table. After the tables are created, the studies were divided into four main themes. It is tried to answer eleven sub-problems of each theme. The reliability of the study are found by taking the“Miles and Huberman”reliability formula, and validity of the study are found by taking the“Expert Opinion”. Based on the findings can be evaluated that STEM and technology integration tools affect students' academic achievement and attitudes positively. Among the sub-problems in the studies, it was concluded that the most studies were conducted in 2019 in each theme, the most studied was the master's thesis, and the 7th grade sample groups were studied at most. In the light of the findings and results of the research, various suggestions are made for YÖK, MEB and researchers for studies on STEM and Technology integration tools. It is hoped that the research will guide future studies as it shows the existing trend in STEM and technology integration tools in Turkey.