Türk Ceza Kanununda kadınların yaşam hakkının korunması
Protection of women's right to life in the Turkish Penal Code
  1. Tez No: 766450
  2. Yazar: AYŞENUR KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN MERAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadına Karşı Şiddet, İnsan Hakları, Kadının İnsan Hakları, Yaşam Hakkı, Ceza Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Kasten Öldürme, Women, Violence Against Women, Human Rights, Women's Human Rights, Right to Life, Criminal Law, Turkish Penal Code, Intentional Killing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Kadına karşı işlenen öldürme suçu, kadının doğrudan yaşam hakkına yönelen suçlardandır. Söz konusu bu suçların işlenmesinin engellenmesi amacıyla uluslararası ve ulusal alanda geçerliliği olan çeşitli düzenlemeler mevcuttur. Yapılan bu düzenlemeler sosyoloji ve hukuk bilimi ile doğrudan ilişkilidir. Nitekim kadının yaşam hakkının korunması meselesi, hem toplumu hem de hukuku ilgilendirmektedir. Kadının yaşam hakkının hukuk ve özellikle de ceza hukuku aracılığıyla korunması hususu, Türk Ceza Kanununun 81. ve 82. Maddelerinde düzenlenen kasten öldürme suçunun detaylıca incelenmesini gerekli kılmıştır. Burada asıl üzerinde durulacak olan, kadınların yaşam hakkının korunması noktasında Türk Ceza Kanunun rolünü ortaya koymaktır. Bu nedenle işbu çalışmada, kasten öldürme suçunun failinin erkek, mağdurunun kadın olduğu, diğer bir deyişle erkek tarafından kadına karşı işlenen kasten öldürme suçları incelenecektir. Çalışmamız toplam üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümde; insan hakları çerçevesinde kadının yaşam hakkı ve mağdur olarak konumu incelenecektir. İkinci bölümde; kadının yaşam hakkını korumaya yönelik getirilen ve bu doğrultuda temel kaynaklar olarak nitelendirebileceğimiz uluslararası ve ulusal alandaki yasal mevzuatlara yer verilecektir. Üçüncü bölümde ise; çalışmanın temel çıkış noktasını oluşturan ve kadının yaşam hakkının ihlali noktasında kilit rol üstelenen kasten öldürme suçu incelenecek; ancak söz konusu suç tipi incelenirken kadının mağdur sıfatını haiz olduğu olaylar üzerinden açıklamalara ve örneklendirmelere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The crime of killing against women is one of the crimes that directly affect the right to life of women. In order to prevent the commission of these crimes, there are various regulations that are valid in the international and national arena. These arrangements are directly related to sociology and legal science. As a matter of fact, the issue of protecting women's right to life concerns both society and law. The protection of women's right to life through law and in particular through Criminal Law is governed by Articles 81 and 82 of the Turkish Penal Code. It made it necessary to examine in detail the crime of intentional killing set out in its articles. The main focus here is to reveal the role of the Turkish Penal Code in terms of protecting women's right to life. For this reason, in this study, the perpetrator of the crime of intentional killing is a man and the victim is a woman, in other words, the crimes of intentional killing committed by a man against a woman will be examined. Our study consists of three sections in total and in the first part; Within the framework of human rights, women's right to life and their position as victims will be examined. In the second part; international and national legislation to protect women's right to life and which we can qualify as basic resources in this direction will be included. In the third part; The crime of intentional killing, which constitutes the main starting point of the study and plays a key role in the violation of women's right to life, will be examined; however, when examining the type of crime in question, explanations and examples will be included through the events in which the woman has the title of victim.