Kent parkı kavramı yönünden Ankara kent parklarının kullanım olgusu üzerinde bir araştırma
A Research on the use phonomenon of Ankara urban parks from the point of (Urban park) concept
  1. Tez No: 76650
  2. Yazar: DİCLE OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent parkı, park politikası, park planlaması, park yönetimi, park kullanımı, Urban park, park policy, park planning, park management, park use
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
ÖZET Doktora Tezi KENT PARKI KAVRAMI YÖNÜNDEN ANKARA KENT PARKLARININ KULLANIM OLGUSU ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Dicle OĞUZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN 1998, Sayfa: 290 Jüri : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Doç. Dr. Can KUMBARACIBAŞI Kent parkları, rekreasyonel, estetik, eğitsel, ekolojik amaçlarla oluşturulmuş kamuya açık yeşil alanlardır. Bu araştırmada kent parklarının ortaya çıkışları ve tarihsel gelişim süreçleri incelenerek, günümüzde kent parkı kavramının kazandığı yeni anlamlar tartışılmaktadır. Kent parklarının planlama, tasarım ve yönetiminde en önemli verilerden birini kullanıcı araştırmaları oluşturmaktadır. Kullanıcı anketleri ile elde edilen bulgular bir yandan gelecekte yapılması gereken çalışmalara ışık tutarken, öte yandan var olan parkların başarı düzeylerini ortaya koymaktadır. Katılımcı planlama yaklaşımının vazgeçilmez yöntemlerinden biri olan kullanıcıanketlerinin ülkemizde uygulanmaya konulması ve süreklilik kazanması yaşam kalitesinin artırılması yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma kapsamında Ankara kent parkları, sosyo-ekonomik açıdan farklı özellikler gösteren 3 ayrı bölgeden seçilen Gençlik Parkı, Altınpark ve Seymenler Parkı ile örneklenmektedir. Ankara kent parklarında kullanım olgusu araştırması, kent parklarının nicelik ve dağılımlarını inceleyen literatür araştırması ve üç parkta niteliksel yönden değerlendirme yapılmasına olanak sağlayan anket çalışmasına dayanmaktadır. Park ziyaretçilerine uygulanan anket ile her bir parktaki kullanıcı karakteri, ziyaretçilerin park kullanım eğilimleri, parktan hoşnut olup olmadıkları sorunları, beklenti ve istekleri belirlenmektedir. Elde edilen bulgular kullanım olgusunun her bir parkta özgün nitelikler taşımakla birlikte ortak özellikler de gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak anket çalışmasına bağlı olarak saptanan sorunlar, istek ve eğilimlere dayalı olarak, her bir park özelinde ve Ankara kent yeşiline yönelik öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON THE USE PHENOMENON OF ANKARA URBAN PARKS FROM THE POINT OF“URBAN PARK”CONCEPT Dicle OGUZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN 1998, Page: 290 Jury : Prof. Dr. Yüksel ÖZTAN Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Assoc. Prof. Dr. Can KUMBARACI BAŞ I Urban Parks are green planned public lands set aside for recreational, aesthetics, educational and ecological use. In this research the origin and historical evolution stages of urban parks have been examined and contemporary concepts of urban park have been criticized. User surveys are one of the most important data sources for the planning, design and management of urban parks. Findings obtained from the user surveys not only show the way to future developments but also reveal the performance state of the existing parks. The continuous appliance of user surveys in Turkey which is one of the indispensable methods of participatoryiv planning approach has a great importance to increase the life quality of urban population. in the scope of this research Gençlik Park, Altmpark and Seymenler Park have been taken as samples of Ankara Urban Parks according to their different socio-economic characteristics. Use phenomenon research of Ankara Urban Parks has been put forvvard both by a literatüre research shovving quantitative and distributional structure of parks and a questionaire survey revealing qualitative assessments. Through the questionaire the characteristics of park users, use trends, user satisfaction, problems and requirements have been determined. Findings point out that the use has its own characteristics in every park whereas similar futures occur in some specifıc issues. As a result, in the framevvork of problems, trends and requirements which have been identified by the questionaire, recommendations have been presented both for the each park and the vvhole urban green..