Fosfojips ve eğimin yüzey akış, infiltrasyon ve erozyona etkileri
Slope and phosphogypsum's effects on runoff and erosion
  1. Tez No: 76651
  2. Yazar: MÜCAHİT KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA R. ÇANGA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Phosphogypsum, slope, runoff, infiltration, erosion, seal and crust formation, drop former type rainfall simulator
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Doktora Tezi FOSFOJİPS VE EĞİMİN YÜZEY AKIŞ, İNFİLTRASYON VE EROZYONA ETKİLERİ Mücahit KARAOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa R. ÇANGA 1998, Sayfa: 58 Jüri : Prof.Dr. Mustafa R. ÇANGA Prof.Dr. Özcan TANJU Prof.Dr. Alaettin TAYSUN Bu çalışmada fosfojips ve eğimin yüzey akış, infiltrasyon ve erozyona etkileri araştırılmıştır. Samsun yöresine ait ağır killi (Typic Udorhent) ve Ankara yöresine ait siltli tın (Typic Calciorthid) toprak örnekleri kullanılmıştır. Yapay yağmurlama aleti kullanılarak 0, 2, 6, 15, 24 ve 30 olmak üzere altı farklı eğim yüzdesinde, kontrol ve fosfojips (5 ve 10 ton. ha“1) uygulanmış toprak örnekleri, aralarında 7 günlük kuru dönem bırakılarak 45 mm.sa”1 yoğunlukta 1'er saatlik iki yapay yağmurlamaya tabi tutulmuştur. Sonuç olarak fosfojips uygulanmış denemelerde, kontrol denemelerine göre kaymak ve kabuk oluşumu, yüzey akış ve toprak kayıpları azalmış ve infiltrasyon değerleri artmıştır. Fosfojipsin olumlu yöndeki etkileri % 24 ve 30 eğimlerde daha fazla görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Fosfojips, eğim, yüzey akış, infiltrasyon, toprak kaybı, kaymak ve kabuk oluşumu, damla oluşturuculu yapay yağmurlayıcı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SLOPE AND PHOSPHOGYPSUM'S EFFECTS ON RUNOFF AND EROSION Mücahit KARAOGLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof.Dr. Mustafa R. ÇANGA 1998, Page: 58 Jury : Prof.Dr. Mustafa R. ÇANGA Prof.Dr. Özcan TANJU Prof.Dr. Alaettin TAYSUN In this study, slope and phosphogypsum's effects on runoff, erosion and seal and crust formation has been investigated. Clayey soil of Samsun (Typic Udorhent) and silty loam soil of Ankara (Typic Calciorthid) were used. Using a rainfall simulator, control and phosphogypsum (at a rate of 5 and 10 ton. ha'1) applied soil samples that have six different slope angles (0, 2, 6, 15, 24 and 30 %) were subjected to two simulated rainfalls with an intensity of 45 mm for 60 minutes leaving seven days dry interval between two treatments. As a result of this study, it was found that in the phosphogypsum-treated soil samples seal and crust formation, and runoff and erosion were decreased, on the other hand infiltration rates were increased. The positive effects of phosphogypsum were observed in the slopes of 24 and 30 percent.