Anadolu düşünürlerinin öğretileri ile bezenmiş psikolojik iyilik halini geliştirme programı: Kültüre duyarlı mindfulness
Psychological well-being improvement program empowered with the teachings of anatolian thinkers: Cultural sensitive mindfulness
- Tez No: 766516
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fark'andalık, Kültüre Duyarlı Mindfulness, Psikolojik İyilik Hali, Psikoeğitim Programı, Mindfulness, Culture Sensitive Mindfulness, Psychological Well-Being, Psychoeducation Program
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, ülkemizde kullanılmakta olan mindfulness temelli uygulamaların, Anadolu'da yaşamış olan düşünürlerin öğretileri ve eserleri ile ilişkilendirip daha geniş kesimlerde uygulama imkânı bulan kavramları üzerinde çalışarak, benzer yönlerini incelemek ve kültürümüzde karşılığı olan uygulamalardan yola çıkarak mindfulness temelli psikoeğitim programları perspektifinde kültüre duyarlı bir program geliştirmektir. Anadolu Düşünürlerinin öğretileri ile oluşturulan psikoeğitim programının psikolojik iyilik haline olan etkisini incelemek üzere 28-44 yaş aralığında 18 yetişkinin katılımıyla deneysel bir çalışma yapılmıştır. Psikolojik iyilik hali, psikolojik iyi oluş ve öz şefkat düzeyleri incelenerek değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak kullanılan Öz Duyarlık Ölçeği ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği Deney Grubu (9 kadın) ve Kontrol Grubu (9 kadın) katılımcılarına çalışma başlamadan önce ve sonra uygulanmıştır. Ön test ve son test verileri analiz edilerek ulaşılan bulgular değerlendirilmiştir. SPSS (The Statistical Packet For The Social Sciences) paket programı kullanılarak yapılan analizlerde, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılarak ulaşılan bulgular doğrultusunda, psikoeğitim programına katılan katılımcıların psikolojik iyilik hali düzeylerinde anlamlı bir artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the similar aspects of the mindfulness-based practices used in our country, by working on the concepts that have the opportunity to be applied in a wider area through associating them with the teachings and works of the thinkers who lived in Anatolia.This will help develop a cultural sensitive program in the perspective of mindfulness-based psychoeducational programs. An experimental study was conducted with the participation of 18 adults between the ages of 28-44 to examine the effect of the psychoeducational program created with the teachings of Anatolian Thinkers on psychological well-being. Psychological well-being, mental well-being and self-compassion levels were examined and evaluated. The Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale and the Self-Compassion Scale were used and administered as data collection tools within the scope of the research to the Experimental Group (9 women) and Control Group (9 women) participants before and after the study started. The findings were evaluated by analysing the pre-test and post-test data. In the analyses made using the SPSS (The Statistical Packet for The Social Sciences) package program, it was seen that there was a significant increase in the psychological well-being levels of the participants in the psychoeducational program, in line with the findings obtained using the Wilcoxon Signed Rank Test and the Mann Whitney U Test.