Esansiyel tremor hastalarında kan ağır metal konsantrasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of blood heavy metal concentrations in patients with essential tremor
  1. Tez No: 766527
  2. Yazar: İBRAHİM KORUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI AKSOY GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel tremor, ağır metal, etiyoloji, toksisite, spektrometri, Essential tremor, heavy metal, etiology, toxicity, spectrometry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Esansiyel Tremor (ET); en sık görülen hareket bozukluklarından biri olup, üst ekstremite ve/veya diğer vücut bölümlerinin tutulumu ile karakterize, postüral ve kinetik tremorun belirgin olduğu kronik nörolojik hastalıktır. İnsidansı genç erişkin ve 60 yaş üstü olmak üzere bimodal artış göstermektedir. Hastalık etiyolojisinde genetik ve çevresel faktörler oldukça önemli rol oynamaktadır. Çevresel predispozan faktörler açısından ağır metaller, organik çözücüler, pestisitler, β-karbolin alkaloidler incelenmiştir. Ağır metal maruziyetinin bazal gangliyonlardaki birikimi neticesinde her tür hareket bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. ET hastalarında kan Pb seviyesini değerlendiren çalışmalar mevcuttur. Ancak sık maruz kaldığımız ağır metallerin (Al, Cr, Mn, Ni, Cu, Zn, Cd, Sn, Sb, Pb) ET üzerine etkisi hakkında literatürde net bir veriye ulaşılamamaktadır. Bu çalışmada, ET hastalarının tremor özellikleri, nöropsikiyatrik değerlendirme ve uyku ölçeklerinin kandaki ağır metal düzeyleri ile aralarındaki ilişki ve bu ağır metallerin hastalık etiyolojisindeki muhtemel yerini ortaya koyabilmeyi amaçladık. Çalışmamız kesitsel bir olgu kontrol çalışmasıdır. Hareket bozuklukları polikliniğimizde takip edilen 110 ET hastası ve 104 sağlıklı kontrol çalışmamıza dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun sosyodemografik özellikleri, öz ve soy geçmiş bilgileri kaydedildi. Hastalara ayrıntılı nörolojik muayene yapıldı, kullandıkları ilaçlar ve hastalık öyküsü alındı. Hasta grubuna Temel Tremor Değerlendirme Değerlendirme Ölçeği, Fahn-Tolosa-Marin Tremor Değerlendirme Ölçekleri; tüm katılımcılara ise Beck Depresyon ve Anksiyete Ölçekleri, Epworth Uykululuk Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulandı. Tüm katılımcılardan alınan periferik kan örneklerinin ağır metal düzeyleri incelendi.ET hastalarında Al, Cd, Cr ve Sb kan düzeyleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır. Hastalık süresi ile Al kan düzeyi arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Hasta grubunun Al kan düzeyi ile BAÖ puanı ve Sb, Zn kan düzeyleri ile BDÖ puanları arasında pozitif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde ET ile Al, Cd, Cr ve Sb kan düzeylerinin etiyolojik açıdan ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Essential Tremor (ET); is one of the most common movement disorders and is a chronic neurological disease characterized by the involvement of the upper extremity and/or other body parts, with prominent postural and kinetic tremors. Its incidence increases bimodally in young adults and over 60 years of age. Genetic and environmental factors play a very important role in the etiology of the disease. Heavy metals, organic solvents, pesticides, β-carboline alkaloids were investigated in terms of environmental predisposing factors. As a result of the accumulation of heavy metal exposure in the basal ganglia, all kinds of movement disorders may occur. There are studies evaluating blood Pb levels in ET patients. However, there is no clear data in the literature about the effects of heavy metals (Al, Cr, Mn, Ni, Cu, Zn, Cd, Sn, Sb, Pb) that we are frequently exposed to on ET. In this study, we aimed to reveal the relationship between tremor characteristics, neuropsychiatric evaluation and sleep scales and heavy metal levels in the blood of ET patients, and the possible place of these heavy metals in the etiology of the disease. Our study is a cross-sectional case-control study. 110 ET patients followed in our movement disorders outpatient clinic and 104 healthy controls were included in our study. Sociodemographic characteristics, personal and family history information of the patient and control groups were recorded. The patients underwent a detailed neurological examination, the drugs they used and the history of the disease were taken. In the patient group, Basic Tremor Evaluation Evaluation Scale, Fahn-Tolosa-Marin Tremor Evaluation Scales; Beck Depression and Anxiety Scales, Epworth Sleepiness Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index were applied to all participants. Heavy metal levels of peripheral blood samples taken from all participants were examined. Al, Cd, Cr and Sb blood levels were found to be statistically significantly higher in ET patients compared to the control group. A positive correlation was found between disease duration and Al blood level. A positive correlation was found between Al blood level and BAI score; between Sb, Zn blood levels and BDI scores of the patient group. When these results are evaluated, we think that ET and Al, Cd, Cr and Sb blood levels could be etiologically related.