60 yaş üstü kişilerde başarılı yaşlanma ve algılanan sosyal destek düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of successful aging and perceived social support level in people over 60 YEARS old
- Tez No: 766542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Başarılı yaşlanma, aktif yaşlanma, sosyal destek, Successful aging, active aging, social support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Yaşlanma kronolojik, biyolojik ve işlevsel açıdan karışık bir süreç olup bu süreçte duyusal zayıflıklar, ruhsal problemler ve kronik hastalıklar görülmektedir. Yaşlı bireylerin hayatın içerisinde aktif olarak kalması; onların zihinsel, fiziksel ve psikolojik açıdan daha sağlıklı bir yaşlanma geçirmelerini sağlar. Bu çalışmanın amacı sağlıklı ve başarılı yaşlanma, sosyal destek ile etkileşim içinde olabilecek faktörler araştırılarak, yaşlanma süreci konusunda hekimlere ve hastalara yol göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma 1 Temmuz 2022 – 1 Eylül 2022 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 60 yaş ve üzeri 926 kişiden 283 kişiyi çalışma alınarak yapıldı. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, fiziksel aktivite özellikleri, cep telefonu ve akıllı telefon kullanımı, televizyon izleme durumu ve hobileri ile ilgili olan bilgi formu ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği (BYÖ) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) doldurtuldu. Verilerin analizinde IBM SPSS 22.0 programı kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 70,06±6,74 yıl olarak bulundu. BYÖ puanı 60 (21-70) ve ÇBASDÖ puanı 66 (12-84) olarak saptandı. Düzenli fiziksel aktivite yapanların başarılı yaşlanma düzeylerinin yüksek olduğu saptanırken, ruhsal hastalığı ve uyku sorunu olanların başarılı yaşlanma düzeyleri daha düşük saptandı. Sağlığını iyi ve orta olarak nitelendirenlerin, akıllı telefon kullananların ve televizyon izleyenlerin algıladıkları sosyal desteğin daha fazla olduğu görüldü. Algılanan sosyal destek ile başarılı yaşlanma arasında pozitif yönde korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmada düzenli fiziksel aktivite yapanların başarılı yaşlanma oranlarının daha fazla olduğu görüldü. Ayrıca akıllı telefon kullananların ve televizyon izleyenlerin sosyal desteklerinin daha fazla olduğu tespit edildi. Yaşlı bireylerin aktif bir yaşlanma süreci geçirmeleri için düzenli fiziksel aktivite yapması ve çevresiyle sosyal ilişkilerini koruması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aging is a complex process in terms of chronological, biological and functional aspects, and sensory weaknesses, mental problems and chronic diseases are observed in this process. For elderly individuals, staying active in the life provides them to have healthier aging in terms of mental, physical and psychological aspects. The aim of this study is to guide physicians and patients about the aging process by investigating the factors that can interact with healthy and successful aging and social support. Materials and Method: The study was conducted between 1 July 2022 and 1 September 2022, by taking 283 people out of 926 people aged 60 and over who were registered at the Family Health Center. The Successful Aging Scale (SAS) and The Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) were filled in as well as information form about the sociodemographic characteristics, physical activity characteristics, mobile phone and smart phone use, television viewing status and hobbies of the participants . IBM SPSS 22.0 program was used in the analysis of the data Results: The average age of the participants was found as 70.06±6.74 years. SAS score was 60 (21-70) and MSPSS score was 66 (12-84). While it was determined that those who did regular physical activity had higher levels of successful aging, those with mental illness and sleep problems had lower levels of successful aging. It was observed that those who describe their health as good and moderate have higher perceived social support compaired with those who use smartphones and those who watch television. A positive correlation was found between perceived social support and successful aging Conclusion:. In the study, it was seen that those who did regular physical activity had a higher rate of successful aging. It was also found that those who use smartphones and those who watch television have more social support. Older individuals are advised to do regular physical activity and maintain their social relationsships with their environment in order to have an active aging process.