Lokal ileri serviks kanserinde prognostik önemi olan biyobelirteç değerlerine dayalı yeni skorlama sistemi ile nükslerin predikte edilmesi
Prediction of recurrences with the new scoring system based on biomarker values with prognostic importance in locally advanced cervical cancer
  1. Tez No: 766543
  2. Yazar: GİZEM COŞGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: lokal ileri serviks kanseri, prognoz, risk modeli, nomogram, eş zamanlı kemo-radyoterapi, locally advanced cervical cancer, prognosis, risk model, nomogram, concurrent chemo-radiotherapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Serviks kanseri nedeniyle küratif kemo-radyoterapi uygulanan hastalarda nükssüz sağkalım ve genel sağkalımı öngörmesi düşünülen biyokimyasal parametrelerin araştırılması, böylece tedavi öncesi yüksek riskli hastaların daha doğru öngörülebilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Lokal ileri serviks kanseri tanısı ile kliniğimizde 2015-2020 yılları arası küratif kemo-radyoterapi tedavisi alan 132 olgunun, tedavi başlangıcındaki hematolojik parametreleri ve görüntüleme bulguları retrospektif olarak incelenmiştir. Takiplerde lokal bölgesel nüks, uzak metastaz ve genel sağkalımları analiz edilmiştir. Tedavi yanıtı ve sağkalıma etki eden faktörler tek ve çok değişkenli analizlerle tespit edilmiş ve sağkalım olasılıkları nomogram ile tahmin edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 132 olgu değerlendirilmiş olup ortalama takip süresi 42 (6-180) aydır. Olguların %95,5' i FIGO Evre IIB ve üstü olup tüm olguların 5 yıllık genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım oranları sırasıyla %73,5 ve %75,8 olup literatür ile uyumludur. Lokal bölgesel yinelemesiz sağkalım (LBYS) için FIGO evresi, metastatik pelvik lenf nod (LN) sayısı, tedavi yanıtı, trombositoz varlığı hem tek hem de çok değişkenli analizlerde istatistiksel anlamlı bulunmuş ve nomogramımızda kullanılmıştır. Bunlara ek olarak tedavi öncesi Hb düzeyinin düşüklüğü tek değişkenli analizlerde anlamlı çıkmış, ayrıca hem hastalıksız sağkalım (HS) hem de genel sağkalım (GS) için prognostik önemi olduğundan LBYS tahmini için de nomograma eklenmiştir. GS üzerinde tek ve çok değişkenli analizlerde prognostik önemi olan faktörler, FIGO evresi, para-aortik lenf nod metastazı varlığı, uygulanan toplam EQD2 dozu ve tedavi yanıtı olarak tespit edilmiş, bu faktörler ile GS nomogramı oluşturulmuştur. Her iki nomogramın da sağkalımları tahmin etme uyumluluk indexi FIGO evrelemesinden yüksek bulunmuştur. Sonuç: Küratif kemo-radyoterapi tedavisi alan lokal ileri serviks kanserli hastalarda hem görüntüleme hem de biyokimyasal parametreler birlikte kullanılmış olup bildiğimiz kadarıyla bu parametrelerin birlikte kullanıldığı literatürdeki ilk çalışmadır. Başlangıçta hastaların sağkalım sonuçları tahmin edilerek adjuvan kemoterapi eklenmesi, radyoterapi alanının genişletilmesi veya doz arttırılması gibi ek tedavi seçenekleri kişiselleştirilerek daha iyi onkolojik sonuçlar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to investigate the biochemical parameters that are thought to predict loco-regional recurrence free survival (LRRFS) and overall survival (OS) in patients undergoing curative chemo-radiotherapy for cervical cancer, so that high-risk patients can be predicted more accurately before treatment. Materials and Methods: We retrospectively analyzed the hematological parameters and imaging findings of 132 patients with locally advanced cervical cancer who received curative chemo-radiotherapy treatment between 2015 and 2020 in our clinic. Local regional recurrence, distant metastasis, and overall survival were analyzed at follow-up. Factors affecting treatment response and survival were determined by univariate and multivariate analyzes and survival probabilities were estimated. Results: In our study, 132 cases were evaluated and the mean follow-up period was 42 (6-180) months. 95.5% of the cases are FIGO Stage IIB and above, and the 5-year overall survival and disease-free survival of all cases are 73.5% and 75.8%, respectively, which is consistent with the literature. FIGO stage, metastatic pelvic lymph node (LN) number, treatment response, presence of thrombocytosis were found to be statistically significant in both univariate and multivariate analyzes and used in our nomogram for local regional recurrence-free survival (LIS). In addition, the low pre-treatment Hb level was significant in univariate analyzes, and it was added to the nomogram for LIMS estimation since it has prognostic significance for both disease-free survival (HS) and overall survival (OS). In univariate and multivariate analyzes on GS, factors with prognostic significance were determined as FIGO stage, presence of para-aortic lymph node metastases, total EQD2 dose applied, and treatment response, and a GS nomogram was created with these factors. The predictive prognosis index of both nomograms was higher than FIGO staging. Conclusion: Both imaging and biochemical parameters have been used together in patients with locally advanced cervical cancer receiving curative chemo-radiotherapy treatment, and as far as we know, this is the first study in the literature to use these parameters together. Better oncological outcomes can be achieved by estimating the survival outcomes of patients initially, and customizing additional treatment options such as adding adjuvant chemotherapy, expanding the radiotherapy area, or increasing the dose.