Tüketici yalnızlığının dürtüsel ve kompulsif satın alma davranışları üzerine etkisinde internet bağımlılığının aracı rolü
The mediating role of internet addiction in the impact of consumer loneliness on impulsive buying behaviour and compulsive buying behaviour
- Tez No: 766573
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY YENİÇERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Yalnızlığı, İnternet Bağımlılığı, Dürtüsel Satın Alma Davranışı, Kompulsif Satın Alma Davranışı, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Consumer Loneliness, Internet Addiction, Impulsive Buying Behaviour, Compulsive Buying Behaviour, Structural Equation Modelling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışma, tüketici yalnızlığının dürtüsel satın alma davranışı ve kompulsif satın alma davranışı üzerine etkisinde internet bağımlılığının aracı rolünün tespitini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Bandırma ilçesinde ikamet eden, internet kullanan ve internet üzerinden online alışveriş yapan 521 tüketici üzerinden veriler toplanmıştır. Tez çalışması, altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yalnızlık değişkenine yönelik kuramsal çerçeveden bahsedilmiştir. İkinci bölümde internet bağımlılığı değişkenine ilişkin bilgiler yer almaktadur. Üçüncü bölümde dürtüsel satın alma davranışı ve dördüncü bölümde kompulsif satın alma davranışına yönelik bilgiler sunulmuştur. Beşinci bölümde araştırmanın hipotezleri ve modeli, evren ve örneklem, veri toplama araç ve teknikleri, anket formunun geliştirilmesi, verilerin kodlanması ve düzenlenmesi, kullanılan analiz yöntemleri ve ölçeğe ilişkin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasına ait bilgiler sunulmuştur. Altıncı bölümde ise örnekleme ilişkin tanımlayıcı istatistikler, model testleri ve aracı modelin test edilmesi ile ilgili araştırma bulguları yer almaktadır. Yapılan testlerin değerlendirilmesi sonucunda araştırmacılara ve işletmelere yönelik öneriler sunulmuştur. Araştırma sonucunda tüketici yalnızlığının dürtüsel satın alma davranışı ve kompulsif satın alma davranışı üzerine etkisinde internet bağımlılığının aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the mediator role of internet addiction in the impact of consumer loneliness on impulsive buying behavior and compulsive purchasing behavior. In this direction, data were collected from 521 consumers residing in Bandırma, using the internet and shopping online. The study consists of six chapters. In the first chapter, the theoretical framework for the loneliness variable is mentioned. In the second chapter, there is information about the internet addiction variable. In the third chapter, information on impulsive buying behavior and in the fourth chapter on compulsive buying behavior are presented. In the fifth chapter, the hypotheses and model of the research, the universe and the sample, the data collection tools and techniques, the development of the survey, the coding and arrangement of the data, the analysis methods used and the validity and reliability study of the scale are presented. In the sixth chapter, there are research findings related to descriptive statistics regarding sampling, model tests and testing of the mediator model. As a result of the evaluation of the tests, suggestions for researchers and businesses were presented. As a result of the research, it has been determined that internet addiction has a mediating role in the impact of consumer loneliness on impulsive buying behavior and compulsive buying behavior.