Farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen yonca (Medicago sativa L.)'nın verim ve verim özellikleri yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of alfalfa (Medicago sativa L.) harvested at different development stages in terms of yield and yield characteristics
- Tez No: 766650
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, verim, hasat dönemleri, ham protein, ADF, NDF, Alfalfa, yield, harvest periods, crude protein, ADF, NDF
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET FARKLI GELİŞME DÖNEMLERİNDE HASAT EDİLEN YONCA(Medicago sativa L.)'nın VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZTÜRK, Tuğba Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa AVCI Eylül 2022, 52 sayfa Bu çalışma Niğde ekolojik koşullarında farklı gelişme dönemlerinde hasat edilen yoncanın ot verimi ve ot kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılında tesis edilmiş yonca üretim alanı üzerinde 2020 yılında yürütülmüştür. Araştırmada Nimet yonca çeşidi tomurcuklanma, çiçeklenme başlangıcı (%10), çiçeklenme ortası (% 50), tam çiçeklenme (%100) ve bakla bağlama dönemi olmak üzere beş farklı dönemde hasat edilerek ot verimi ve ot kalitesi yönünden incelenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre bitki boyları 58.3-60.0 cm, yeşil ot verimleri 4939-6606 kg/da, kuru ot verimleri 1426-1715 kg/da, bitkide yaprak oranları % 45.5-51.0, bitkide sap oranları % 49.0-54.5, kuru otta ham protein, ADF, NDF ve sindirilebilir kuru madde oranları sırasıyla % 17.80-22.30, % 32.90-37.70, % 44.45-51.00 ve % 59.40-63.30 arasında değişmiştir. Ham protein verimi 255.7-355.8 kg/da, sindirilebilir kuru madde verimi ise 846.8-1046.8 kg/da olarak hesaplanmıştır. Yonca da yüksek ham protein oranı ve verimi tomurcuklanma döneminde, yüksek kuru ot verimi ve sindirilebilir kuru madde verimi ise çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilen uygulamada saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EVALUATION OF ALFALFA (Medicago sativa L.) HARVESTED AT DIFFERENT DEVELOPMENT STAGES IN TERMS OF YIELD AND YIELD CHARACTERISTICS ÖZTÜRK, Tuğba Nigde Ömer Halisdemir University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Production and Technologies Supervisor : Prof. Dr. Mustafa AVCI September 2022, 52 pages This research is carried out in 2020 over the alfalafa production area which is established in 2019 in order to determine the alfalfa yield harvested in different development periods in Niğde ecological conditions and the quality features of alfalfa. In the study, Nimet cultivar was harvested in five different periods, namely budding, beginning of flowering (10%), mid-flowering (50%), full flowering (100%) and pod binding period, and examined in terms of forage yield and forage quality. The experiment was set up in a randomized block design with 4 replications. According to the average findings obtained from the research, the plant height is 58.3-60.0 cm, the green forage yield is 4939-6606 kg/da, the hay yield is 1426-1715 kg/da-1, the leaf ratios per plant 45.5-51.0%, the stem ratios per plant 49.0-54.5%. Crude protein, ADF%, NDF% and digestible dry matter ratios varied between 17.80-22.30%, 32.90-37.70%, 44.45-51.00% and 59.40-63.30%, respectively. Crude protein yield was calculated as 255.7-355.8 kg/da-1, and digestible dry matter yield was calculated as 846.8-1046.8 kg/da. In alfalfa, high crude protein ratio and yield were determined in budding period, high hay yield and digestible dry matter yield were determined in the application harvested at the beginning of flowering period.