Dijital marka iletişiminde hikâye anlatıcılığı: Talebe bağlı video platformları üzerine bir araştırma
Storytelling in digital brand communication: A research on video on demand (VOD) platforms
- Tez No: 766695
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Marka İletişimi, Hikâye Anlatıcılığı, Talebe Bağlı Video Platformları, Digital Brand Communication, Storytelling, Video On Demand Platforms
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Gelişen teknoloji ve dijitalleşen dünya ile birlikte bazı alışkanlıklarımız yok olurken bazıları ise şekil değişikliğine uğramıştır. İnternet ve web temelli teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte ise hayatımıza“dijital dünya”olarak nitelendirebileceğimiz bir olgu girmiştir. Günümüzde bir teknolojik gelişme sosyal hayatı etkileyebileceği gibi, sosyal hayat içerisinde yer alan bir kavram da teknoloji ile adapte olup karşımıza çıkabilmektedir. Bu kavramlardan biri de hikâye anlatıcılığıdır. Bu tezin amacı, dijital marka iletişiminde hikâye anlatıcılığının markalar tarafından nasıl kullanıldığının, talebe bağlı video platformlarına yönelik bir araştırma ile incelemektir. Dijital hikâyeleştirme TBV platformları açısından; web temelli teknolojiler ve dijital ara yüz destekli yazılımlar aracılığıyla kullanılabilen mecralar olması ve yayınladıkları dizi, film, belgesel vb. içeriklerin hikâyeleştirme unsurları barındırması sebebiyle, önem arz etmektedir. Bu araştırma sonuçlarının dijital hikâye anlatımının önemine yönelik yeni bir bakış açısı kazandıracağı düşünülmektedir. Araştırma evreni, dijital marka iletişiminde hikâye anlatıcılığından yararlanan talebe bağlı video platformlarından oluşmaktadır. TBV platformlarına dair içerik ise dijital marka iletişiminde hikâye anlatıcılığının incelenmesi üzerine yazılacak bu tezin analiz birimini oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Along with the developing technology and the digitalizing world, some of our habits have disappeared while others have changed their shapes. A phenomenon that we can describe as the“digital world”has entered our lives with the widespread use of the Internet and web-based Technologies. These days, a technological development cannot affect only an individual's social life, but also an existing concept, which is adapted and encountered with the technology, may take place in social life. The aim of this thesis is to examine how storytelling has been being used by brands in digital brand communication with a research on video-on-demand platforms. In terms of TBV platforms, digital storytelling become more of an issue because it is used via webbased technologies and software. Also, containing storytelling elements in its broadcasted series, films, documentaries, etc. make it important. It is thought that the results of this research will provide a new perspective on the importance of digital storytelling. The research universe consists of video-on-demand platforms that benefit from storytelling in digital brand communication. The content of TBV platforms will form the analysis unit of this thesis which will be written on the examination of storytelling in digital brand communication.