Çocukluk döneminde suça sürüklenmiş bireylerin çocuk adalet sistemine yönelik deneyimleri
Experiences of individuals pushed to crime in childhood period towards the juvenile justice system
- Tez No: 766705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT YANARDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, çocuk adalet sistemi, suça sürüklenen çocuk, Juvenile delinquency, juvenile justice system, juvenile delinquents
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Türk Ceza yasasına göre yasalarda belirtilen düzenlemelere aykırı bir davranışta bulunan 12-18 yaş arasındaki çocuklar,“suça sürüklenen çocuk”olarak tanımlanmakta ve haklarında yetişkinlerden farklı uygulamalar ve adli işlemler yapılmaktadır. Çocuk adalet sistemi olarak tanımlanan bu işlemler, kolluktan başlayarak, savcılık, mahkeme, infaz ve denetimli serbestlik aşamalarıyla devam etmektedir. Her aşamada yapılan uygulamalardaki temel amaç çocuğun suç davranışının ve suç davranışına neden olan risklerin önlenerek topluma yeniden kazandırılmasının sağlanmasıdır. Bu nedenle, suça sürüklenen çocuk olarak çocuk adalet sistemindeki tüm bu süreçleri yaşayan ve her aşamada farklı uygulamalarla ve işlemlerle karşı karşıya kalan çocukların, yaşadıklarının neler olduğunun anlaşılması önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda suç davranışı nedeniyle hakkında suça sürüklenen çocuk olarak adli ve hukuksal işlemlerin yapıldığı, 30 reşit bireyle, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ve yüz yüze görüşülerek nitel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, suça sürüklenme sürecini nasıl tanımladıkları, aile ve sosyal çevrenin bu durumu öğrenmesinden sonra neler yaşadıkları, yaşamlarında nelerin değiştiği, adli süreçlerde neler yaşadıkları, bu süreçleri kolaylaştıran ve zorlaştıran unsurların neler olduğu ve çocuk adalet sistemine yönelik önerileri değerlendirilmiştir. MAXQDA Analytics Pro 2020 yazılımı kullanılarak, verilerden kodlar ve temalar oluşturulmuş, tüm kategoriler tümevarımsal bir içerik analizi yapılarak tartışılmıştır. Bu araştırma kapsamında ulaşılan deneyimlerin, suça sürüklenen çocukların alacağı hizmetlere, çocuk adalet sisteminin değerlendirilmesine ve ihtiyaçların belirlenmesine, mevzuatın ve mevcut uygulamaların gözden geçirilmesine, adli sosyal hizmet uygulamalarının belirlenebilmesine ve bu konuya özgü sosyal politikalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to the Turkish Criminal Law, juveniles between the ages of 12 and 18 violate the regulations specified in laws are defined as“Juvenile Delinquent”and different enforcements and legal actions are taken against them in comparison to adults. These legal actions, defined as the juvenile justice system, initiate with the police enforcement, and continue with prosecution office, court, execution and probation phases. The main purpose of the enforcement at each stage is to ensure that a child is reintegrated into the society by preventing the juvenile's criminal behavior and the risks that cause criminal behavior. Therefore, understanding of what the experiences of juveniles, who go through all these processes in the juvenile justice system and face with different enforcements and actions at each stage as juvenile delinquents, gains importance. In accordance with this aim, a qualitative study was carried out with 30 adults who had been subjected to judicial and legal actions due to their criminal acts as juvenile delinquents, by using a semi-structured interview form and face to face interviews. Their definition of the process of pushed into crime, their experiences after their families and social environment aware of their situation, changes in their lives, experiences in judicial processes, factors that ease and complicates these processes, and their recommendations regarding the juvenile justice system have been taken into consideration in this study. Codes and themes were created from the data by using MAXQDA Analytics Pro 2020 software, and all categories were discussed through an inductive content analysis. It is thought that the experiences reached within the scope of this research will contribute to the services that will be got by juvenile delinquents, evaluation of the juvenile justice system and determination of requirements, review of the legislation and existing practices and determination of, judicial social service practices and respective social policies.