Biyoloji öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin ve öz yeterlik inançlarının incelenmesi
Examination of biology teachers' lifelong learning tendencies and self-efficacy beliefs
- Tez No: 766730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT HEVEDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretmenleri, Öğrenme, Yaşam Boyu Öğrenme, Öz Yeterlik İnancı, Sosyal Öğrenme Kuramı, Biology Teachers, Learning, Lifelong learning, Social Learning theory, SelfEfficay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı biyoloji öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve öğretmen öz yeterlik inançlarını belirlemektir. Bu amaçla Diyarbakır'ın merkez ilçelerinde görev yapan biyoloji öğretmenleri ; cinsiyet,yaş aralığı, mezun olunan fakülte,eğitim durumu, mesleki kıdem, görev yapılan okul, çalışılan kurum, anne-babanın eğitim durumu, takip ettikleri bir yayının olup olmaması,tekrar seçme şansları olsaydı aynı mesleği seçip seçmeyecekleri, düzenli kitap okuyup okumamaları,alan içi-dışı eğitim faaliyetlerini takip edip etmedikleri gibi değişkenlere göre yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve öz yeterlik inançları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın modeli nicel araştırma modellerinden olan betimsel tarama modelidir. Bu amaçla biyoloji öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin ölçeği ve öz yeterlik inançlarının belirlenmesi için 3 bölümden oluşan, dijital ortamda oluşturulan ölçek kullanılmıştır.Ölçek formu Diyarbakır merkez ilçelerinde görev yapan 162 biyoloji öğretmenine uygulanmış ve betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda biyoloji öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin, öz yeterlik inançlarının, yüksek çıktığı ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile öz yeterlik inançları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the lifelong learning tendencies and selfefficacy beliefs of biology teachers. For this purpose, the biology teachers working in the central district of Diyarbakır are based on gender, age range, graduated faculty, educational status, professional seniority, the school where they work, the institution where they work, the education level of the parents, is there a publication followed by biology teaches, whether they would choose the same profession again if they had second chance. It has been tried to determine lifelong learning tendencies and self-efficacy beliefs according to variables such as would they choose a profession, if they you read books regularly, if they follow educational activities in and out of the field. The model of the research is the descriptive survey model, which is one of the quantitative research models. For this purpose, a form consisting of 3 parts hasused to determine the lifelong learning tendencies scale and self-efficacy beliefs scale of biology teachers. The form hasapplied to 162 biology teachers working in the central districts of Diyarbakır and analyzed by descriptive analysis method As a result of the research, it has been determined that biology teachers' lifelong learning tendencies and self-efficacy beliefs are high and there is a positive and moderately significant relationship between lifelong learning tendencies and self-efficacy beliefs.