Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerinin uygulanmasında karşılaşılan güçlüklere ilişkin rehber öğretmen algıları
Guidance teacher perceptions regarding the difficulties faced in the application of Psychological Counseling and Guidance services
- Tez No: 766749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışmanlık, Psikolojik Danışman, Rehberlik Öğretmeni, Okul Ruh Sağlığı Hizmetleri, Psychological Counseling, Psychological Counselor, Guidance Teacher, School Mental Health Services
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Psikolojik danışma ve rehberlik (PDR), bireyin kendisini, güçlü ve üstün yönleri ile zayıf ve yetersiz taraflarıyla fark ederek anlaması, potansiyelini ortaya çıkarabilmesi, etkin karar alma ve problem çözebilme becerileri geliştirebilmesi ve nihayetinde kendini gerçekleştirebilmesi amacıyla bireye sunulan psikolojik destek sürecidir. Okullardaki ruh sağlığı hizmetleri içerisinde yer alan PDR Servisleri, çocuk ve gençlerin gelişimsel ve psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması açısından büyük önem arz etmektedir. Psikolojik danışmanlar tarafından yürütülen bu çalışmalarda karşılaşılan sorunların ve uygulamaların etkililiğinin de uygulayıcılarca değerlendirilmesi, bu hizmetlerin geliştirilmesi açısından önem ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Çorum ilinde ortaöğretimde görev yapan psikolojik danışman ve rehberlik öğretmenlerinin, PDR hizmetlerinin uygulanmasında karşılaştıkları güçlükleri inceleyerek, söz konusu hizmetlerle ilgili sorun alanlarının tespit edilmesidir. Böylelikle Türk eğitim sisteminde ve toplumsal yapısında önemli bir yer tutan PDR hizmetlerinin, ortaöğretim düzeyi uygulamalarında görülen zorluklar incelenmiştir. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşme sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yolu ile belirlenen, araştırmanın sorunsalı kapsamındaki kritere uygun katılımcılardan oluşmaktadır. Çorum ilinde ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul psikolojik danışmanları ve rehberlik öğretmenleri arasından ifade edilen yöntem ile belirlenen 12 kadın ve 8 erkek psikolojik danışman ve rehberlik öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Görüşme formunda, okul rehberlik hizmetleri kapsamında yürütülen faaliyetler, bu faaliyetlerin uygulanması esnasında karşılaşılan sorunlar, gerçekleştirilmek istenilen ancak gerçekleştirilemeyen uygulamalar, iş birliği yapılan kurumlar, rehberlik hizmetlerinin uygulanmasında güçleştirici ve yardımcı faktörler, öneriler ve mesleki gelişime dair 9 açık uçlu soru bulunmaktadır. Veriler nitel araştırma veri analiz tekniklerinden içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Bu analiz tekniği ile farklı temalar ve bu temaların altında alt temalar ve kodlar oluşturularak veriler istatistiksel hale getirilmiştir. Okullarda 50 yılı aşkın bir süredir uygulamada olan PDR hizmetlerinin aradan geçen zaman içerisinde oldukça olumlu bir yol aldığını ancak bazı sorunların bugün dahi devam ettiği araştırma sonucunda ulaşılan bir bulgu olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Psychological counseling and guidance (PDR) is a psychological support process that enables the individual; to understand himself by noticing his strengths as well as his weaknesses to use his potential, to develop his effective decision-making and problem solving skills thus to realize himself. PDR Services have a great importance in the developmental and psychological needs of children and young people. It is important for the development of these services to evaluate the problems encountered in these studies, and the effectiveness of the practice by the guidance counselors. The aim of this study is to identify the problem areas by examining the difficulties encountered by psychological counselors and guidance teachers, working in high schools in Çorum province, in the implementation of PDR services. The research data were obtained through face-to-face interviews with psychological counselors and guidance teachers by using the interview technique. The study group of the study consists of participants who meet the criteria within the scope of the problematic of the research, determined by the purposive sampling method. The sample of the research consists of 12 female and 8 male psychological counselors and guidance teachers, who were determined by the same method among school psychological counselors and guidance teachers, working in secondary education institutions in Çorum. In the interview form, there are 9 open-ended questions about the activities carried out within the scope of school guidance services, the problems encountered during the implementation of these activities, the applications that are planned but cannot be fulfilled, the institutions with which cooperation is made, the hindering and helpful factors in the implementation of the guidance services, suggestions, and professional development. The data were analyzed with the content analysis technique, one of the qualitative research data analysis techniques. With this analysis technique, data were made statistical by creating different themes and sub-themes and codes under these themes. The psychological counseling and guidance services, which have been in practice in schools for more than 50 years, have progressed over time but some problems still continue.