Alabalık (Oncorhynchus mykiss) juvenillerinde yeni bitkisel anestetik maddelerin etkin konsantrasyonlarının belirlenmesi
Assesment of effective concentration of new herbal anesthetics in juvenile trout (Oncorhynchs mykiss)
- Tez No: 766758
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karanfil yağı, Okaliptüs yağı, Melisa yağı, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), Anestetik madde, Cloveoil, Eucalyptusoil, Balmoil, Rainbowtrout (Oncorhynchus mykiss), Anestheticagent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Su ürünleri yetiştiriciliğinde 2-fenoksietanol, MS-222 (tricaine) ve benzokain gibi sentetik anestetikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Amerika ve İngiltere'de yemeklik balıklarda kullanılmasına yasal olarak izin verilen tek anestetik madde MS-222'dir. İlaç ve Gıda Örgütü (FDA) tarafından MS-222'nin balık vücudundan atılma süresi 21 gün olarak belirtilmiştir. Bu da balıkların pazarlanmasında gecikme yaşanmasına neden olmaktadır. Sentetik anestetiklere karşı iyi bir alternatif seçeneği olarak düşünülen bitkisel ürünlerden elde edilen değişik yağların kullanımları her geçen gün kullanımları artmakta ve çalışmaları sürmektedir. Yapılan araştırmalarda karanfil yağının anestetik etkileri üzerine birçok çalışma gerçekleştirildiği görülmektedir. Bununla birlikte, okaliptüs ve melisa yağlarının anestetik etkisi hakkında çalışmanın az sayıda olduğu görülmüştür. Çalışmada karanfil yağı; 25, 37.5, 50 µL/L, okaliptüs yağı; 300, 350, 400 µL/L ve melisa yağı; 200, 300, 400 µL/L olarak üçer farklı konsantrasyonda kullanılmış olup gökkuşağı alabalığı yavru bireylerinde uygun anestetik konsantrasyonlar tespit edilmiştir. Her doz için üç ayrı deneme yapılarak en uygun dozlar belirlenmiştir. Karanfil yağında 37,5 µL/L, okaliptüs yağında 400 µL/L, melisa yağında 400 µL/L konsantrasyonları ile kullanımı gökkuşağı alabalığı için uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Assesment Of Effective Concentration Of New Herbal Anesthetics In Juvenile Trout (Oncorhynchs mykiss) Synthetic anesthetics such as 2-phenoxyethanol, MS-222 (tricaine) and benzocaine are widely used in aquaculture. MS-222 is the only anesthetic agent legally permitted for use in edible fish in the United States and England. The time of expulsion of MS-222 from the fish body by the Drug and Food Organization (FDA) is 21 days. This causes a delay in marketing of fish. The use of different oils obtained from herbal products, which are considered as a good alternative option against synthetic anesthetics, is increasing day by day and their work continues. In studies conducted, it is seen that many studies have been carried out on the anesthetic effects of clove oil. However, there have been few studies on the anesthetic effect of eucalyptus and balm oils. Clove oil in the study; 25, 37.5, 50 µL/L, eucalyptus oil; 300, 350, 400 µL/L and balm oil; 200, 300, 400 µL/L were used in three different concentrations and appropriate anesthetic concentrations were determined in rainbow trout juvenile individuals. Three different trials were made for each dose, and the most appropriate doses were determined. It has been found suitable for rainbow trout with its concentrations of 37,5 µL/L in clove oil, 400 µL/L in eucalyptus oil, and 400 µL/L in balm oil.