Alabalık (Oncorhynchus mykiss) kas ve solungaç dokularında farklı konsantrasyonlarda polen ekstraktı uygulaması ile meydana gelen biyokimyasal değişimler
Biochemical changes on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle and gill tissues that occur with the treatment of different concentrations of pollen extract
  1. Tez No: 351994
  2. Yazar: AYŞE KIRKBEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, alabalık, antioksidan, oksidatif stres, Pollen, rainbow trout, antioxidants, oxidative stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Son yıllarda doğal antioksidanların insan sağlığı açısından önemini ortaya koyan birçok çalışma yapılmaktadır. Doğal antioksidan özellikte bir ürün olan arı poleni, içeriğini oluşturan polifenoller ve flavanoidler ile çeşitli farmakolojik etkiler gösterebilmekte ve oksidatif stresi nötralize eden hücrelerin kapasitesini arttırarak, antioksidatif ve antiinflammatuar olarak katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (0.5, 2.5, 5, 10, 20, 30 ppm) polen ekstraktı uygulaması ile gökkuşağı alabalığı kas ve solungaç dokularında meydana gelecek biyokimyasal değişiklikler kontrol grubu verileri ile karşılaştırılarak etkin polen ekstraktı konsantrasyonu tespit edilecektir. Böylece çalışmamızda gökkuşağı alabalıklardan (Oncorhynchus mykiss) elde edilecek doku parçalarında biyokimyasal parametreler analiz edilerek polen ekstraktının gökkuşağı alabalık kas ve solungaç dokularında hangi konsantrasyonda en etkili antioksidan kapasiteye sahip olduğunun araştırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
There are many studies carried out to introduce the importance of natural antioxidants on human health in recent years. Bee pollen is extremely rich in natural antioxidants, it is rich in polyphenols and flavonoids therefore it may show various pharmacological effects and increases the capacity of the cells which neutralizes oxidative stress and contributes as an antioxidative and antiinflammatory. In this study an effective pollen extract concentration will be determined by comparing different concentrations of pollen extract (0.5, 2.5, 5, 10, 20, 30 ppm) and the biochemical changes on the muscle and gill tissues of Rainbow trout with the control group. Thus in our study by analyizing biochemical parameters obtained from the tissue samples from rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss ) it is aimed to investigate in which level, the polen extract has the most effective antioxidant capacity on Rainbow trout's muscle and gill tissues.