Kent ormancılığı kavramının Ankara metropoliteni açısından irdelenmesi
A Research on urban forestry concept for Ankara metropolitan
  1. Tez No: 76686
  2. Yazar: GÜLDEN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Ormancılığı, Kent Ormanı, Ağaçlık Alan, Plantasyon, Urban Forestry, Urban Forest, Woodland, Plantation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Kent Ormanı ve Kent Ormancılığı kavramları irdelenmiştir. Kent Ormancılığı kavramı ilk kez 1965 yılında Toronto Üniversitesinde ortaya konmuştur. Kent Ormancılığı deyimin ilk kullanan kişi Amerikalı Profesör John W.Andresen'dir. Kent Ormancılığı, ormancılığın özel bir branşıdır ve amacı kent halkının psikolojik, sosyolojik ve ekonomik refahına potansiyel bir katkıda bulunabilmek için ağaçların yönetimini ve yetiştirilmesini sağlamaktır. Kent Ormanları, yol ağaçları, parklardaki ağaçlar, kamu binaları çevrelerindeki ve özel mülkiyete ait bahçelerdeki ağaçları içerirler. Araştırmanın başlangıcında, Kent Ormancılığı'nın kentsel yerleşim alanlarına olan çeşitli katkıları üzeride durulmuştur. Bununla birlikte yerli ve yabancı Kent Ormancılığı' na ait örnekler verilmiştir. Ankara Kent Ormancılığına ilişkin öneri ve stratejiler geliştirilmiştir. Bunlar kullanıma ilişkin, bakını-onarım, planlama ve uygulama olanakları için politikalar ve sistem yaratma önerileridir. Araştırma sonucunda, Ankara Metropoliteni için öncelikle bir pilot alan seçilmesi ve strateji belirlenmesi gerektiği saptanmıştır. Ayrıca bir Kent Ormancılığı komisyonunun kurulması önerilmiştir. Belirlenecek stratejinin amaçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Urban Forest and Urban Forestry concepts were investigated for Ankara Metropolitan. The concept of Urban Forestry was introduced first at the university of Toronto in 1965. An early spokesman for Urban Forestry in the United States was Professor John W. Andersen. Urban Forestry is a specialized branch of forestry that has as its objective the cultivation and management of trees for their present and potential contribution to the physiological, sociological and economic well-being of Urban Society. Urban Forest are including trees in streets, avenues, urban parks, private garden and trees around public buildings. At the begin ing of the research it had been followed up with interest that Urban Forestry contributed to urban settlements area. However, specific examples were given about native and foreign Urban Forestries. Some advices and strategies on Ankara Urban Forestry were improved. These are, related to uses, maintanance- conservation, policies for planning and implementation and also advices of creating a system. At the end of the research, it was fixed that for Ankara Metropolitan the priority should be given to the necessitity of choosing a plot area and defining strategies. By the way, it was proposed that an Urban Forestry commission need to be set up. And the goals of determining strategies were examined.