Adana Gar Yerleşkesi'nin mimari özellikleri ve koruma önerileri
The architectural characteristics and conservation proposals of Adana Railway Station complex
  1. Tez No: 766893
  2. Yazar: İMGE SÖYÜMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER BÜYÜKDIĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Gar, Demiryolu, Endüstri Mirası, Koruma, Adana, Railway, Station, Industrial Heritage, Conservation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Demiryolları ve gar binaları bir ülkenin kültür mirasıdır. Özellikle endüstri devriminin başlangıcında yapılmış olanları, ülkenin tarihsel, ekonomik, sosyo-kültürel, mimari ve teknolojik gelişimine tanıklık etmiş, korunması gereken kültür varlığı yapılardır. Adana Tren Garı, Anadolu'da inşa edilmiş en nitelikli ve önemli garlardan biridir. Bir yerleşke olarak tasarlanmış ve günümüzde de bir yerleşke olarak hizmet vermektedir. 1911 yılında inşasına başlanan yerleşkenin 111 yıllık tarihine bakıldığında, Adana'nın kentsel gelişimine de büyük katkısı olduğu görülmektedir. Ana Gar Binası, kentin simgesel yapılarından birisidir. Yerleşke içerisinde aynı dönemde yapılmış birçok yapıyla birlikte tescillenerek koruma altına alınmıştır. Bu çalışma, Adana Gar Yerleşkesi'ni bir bütün olarak ele almıştır. Yerleşke içerisindeki yapılar tek tek tespit edilerek fotoğraflanmış, TCDD arşivden yararlanılarak mimari özellikleri, geçmişleri, özgün işlevleri, güncel kullanım ve korunmuşluk durumları ortaya konulmuştur. Araştırmanın sonunda yerleşke ve içerisindeki yapıların korunmasına yönelik koruma önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Railways and station buildings are among the cultural heritages of a country. Especially, the ones built at the beginning of the industrial revolution are cultural heritage structures that have witnessed the historical, economic, socio-cultural, architectural and technological development of the country and should be protected. Adana Train Station is one of the most elegant and important stations built in Anatolia. It was designed as a complex and still serves as a complex today. Considering the 111-year history of the complex, which was started to be built in 1911, it is seen that it has also contributed greatly to the urban development of Adana. The Main Station Building is one of the landmarks of the city. It has been registered and taken under protection, along with many other buildings built in the same period within the complex. This study handled the Adana Station Complex as a whole. The buildings in the complex were identified and photographed one by one, and their architectural features, past, original functions, current use and preservation status were revealed by using the TCDD archive. At the end of the research, conservation proposals were made for the protection of the complex and the structures in it.