Töre Bitigi örneğinde Ermeni harfli Kıpçak Türkçesi hukuk terimleri
Legal terms of Kıpchak Turkic in Armenian alphabet in the example of Töre Bitik
  1. Tez No: 766927
  2. Yazar: TAGHI SALAHSHOUR HASANKOHAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Töre Bitigi, Ermeni Harfli, Kıpçak Türkçesi, Hukuk Terimleri, Töre Bitigi, Armenian Letter, Kipchak Turkish, Legal/Law Terms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1316
Özet
Çalışmada, Ermeni Alfabeli Kıpçak Türkçesi metinlerinden olan Töre Bitigi eserindeki“Hukuk terimleri”ele alınmıştır. Gregoryen Kıpçaklarının XVI. yüzyıla ait olan bu kanun kitabının üç nüshasındaki kanun maddeleri ve ek maddeler (yargılama usulü) incelenmiştir. Giriş bölümünde Töre Bitigi'nin kaynağı, nüshaları ve varlığı hususu ele alınmıştır. İlk bölümde ise“Dizine”yer verilmiştir. Dizin, örnekli bağlamsal dizin şeklindedir. Fiiller ve isimler işaretlerle ayrılmıştır. Dizinde tek tek kelimelere yer verildiği gibi birleşik terimlere de yer verilmiştir. İkinci bölüm, dizindeki hukuk terimlerinin sınıflandırılmasının yapıldığı gruplandırma kısmıdır. Türkçe ve yabancı kökenli terimler metin esnasında belirtilmiştir. Dizin ve dizinden hareketle yapılan“Hukuk Terimlerinin Sınıflandırılması”neticesinde elde edilen veriler değerlendirilip, işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Legal terms”in Töre Bitigi, which is one of the Armenian Alphabet Kipchak Turkish tehts, are discussed. This work describes the legal structures of the Gregorian Kipchaks in the 16th century. Law articles and additional articles (Türial procedure) in three copies of this law book have been ehamined. In the inTüroduction, the source, copies and ehistence of Töre Bitigi are discussed. In the first part,“Indeh”is included. The Indeh is in the form of a contehtual directory with an ehample. Verbs and nouns are separated by signs. The indeh includes single words as well as compound terms. The second section is the grouping section where the classification of legal terms in the indeh is made. Terms of Turkish and foreign origin are mentioned during the teht. The data obtained as a result of the“Classification of Legal Terms”based on the indeh and the indeh were evaluated and processed.