Aksiyel spondiloartritli hastalarda postür, denge ve yürüme analizi ve ilişkili faktörler
Analaysis of posture, balance and GAİT i̇n patients with axial spondyloarthri̇ti̇s and related factors
- Tez No: 766979
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BODUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel spondiloartrit, Ankilozan spondilit, Postür, Postüral denge, Denge, Yürüme, Axial spondyloarthritis, Ankylosing Spondylitis, Posture, Postural balance, Balance, Gait
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Aksiyel Spondiloartrit (AkSpA), başlıca sakroiliak eklem ve omurga olmak üzere periferik eklem ve eklem dışı tutulumlar ile seyredebilen, omurga füzyonuna neden olarak spinal mobilitede kısıtlılığa yol açabilen kronik, ağrılı ve inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde oksiputtan sakruma kadar sertleşmiş ve hareketleri kısıtlanmış olan omurga, postüral değişikliklere ve günlük yaşam aktivitelerinde sınırlanmaya neden olabilir. Denge ve yürüme, günlük yaşamın en sık kullanılan aktiviteleridir. Çalışmamızda AkSpA hastalarında postür, denge ve yürümeyi nicel veriler ile kapsamlı bir şekilde analiz etmeyi ve bunlar ile ilişkili faktörleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ASAS Spondiloartrit kriterlerini karşılayan 18-65 yaş arası bilinen denge ve yürüme bozukluğu olmayan 51 hasta (40,94 10,48 yaş) ile yaş ve cinsiyet açısından benzer 51 sağlıklı kontrol (37,15 9,66 yaş) olmak üzere toplam 102 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcıların sosyodemografik bilgileri sorgulandı. AkSpA hastalarında; hastalık aktiviteleri Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Akitivite İndeksi (BASDAI) ve Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS-CRP), fonksiyonel kapasiteleri Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), spinal mobilite ve esnekliklerini için Bath Ankilozan Spondilit Metroloji indeksi (BASMI), entezis noktalarının duyarlılığının belirlenmesinde Maastricht Ankilozan Spondilit Entezit Skoru (MASES), aktivite seviyelerini ölçmek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kısa formu (İPAQ) ve yaşam kalitesini değerlendirmek için Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Ölçeği (ASQoL) ve Kısa Form-36 (SF-36) kullanıldı. AkSpA hastaları ve sağlıklı kontrol grubunun postür analizi için DIERS formetric 3D / 4D (Diers International GmbH, Schlangenbad, Almanya) Video-Raster-Stereografi (VRS) cihazı kullanıldı. Denge analizi için postural denge ve kararlılık sınırı (LOS) ölçümünde HUR BTG4 denge platformu (HUR-labs Oy, Kokkola,Finland) kullanıldı. Fonksiyonel denge değerlendirmesi Berg denge ölçeği (BDÖ), fonksiyonel uzanma testi (FUT), zamanlı kalk ve yürü testi (ZKYT) ile yapıldı. Katılımcıların yürüme analizi Zebris FDM type 3 (Zebris Medical GmbH, Germany) yürüyüş platformu ile yapıldı. Bulgular: AkSpA ve kontrol grubu arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri açısından istatistiksel fark yoktu. Her iki grupta da son bir yıl içerisinde düşme tespit edilmedi, AkSpA hasta grubu ve kontrol grubunun İPAQ tüm alt parametreleri benzer idi. Postür parametrelerinden Sagital dengesizlik ve Servikal derinlik mesafesinde AkSpA grubunda sağlıklı popülasyona göre bozulma izlendi. İncelenen diğer postür parametrelerinde (Coronal dengesizlik VP-DM, Pelvic Oblisite, Pelvic Torsiyon, lomber derinlik mesafesi, Kifotik açı ICT-ITL ve Lordotik açı ITL-ILS) anlamlı fark bulunmadı. Kuvvet platformu ile elde edilen Postürografi parametrelerinden, gözler kapalı kararlı platformdaki yanal salınım dışındaki diğer parametrelerde anlamlı bir fark bulunmadı. LOS öne, arkaya, sağa ve sola AkSpA hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu. Fonksiyonel denge parametreleri AkSpA hasta v grubunda kontrol grubuna göre BDÖ ve FUT AkSpA grubunda düşük; ZKYT ise AkSpA hasta grubunda kontrol grubuna göre daha uzun bulundu. Yürüme analizinde, AkSpA grubunda kontrol grubuna göre ayak açıları ve adım genişliği artmış; bilateral adım uzunlukları ve çift adım uzunluğu azalmış bulundu. AkSpA grubunda sol basma fazı, sol salınım fazı, çift basma fazı ve yürüme hızı azalmış bulundu. AkSpA, non-radyografik AkSpA ve radyografik AkSpA olarak analiz edildiğine klinik değerlendirme ölçekleri, postür, denge ve yürüme parametreleri benzer bulundu. Sonuç: Bu çalışma bildiğimiz kadarıyla AkSpA hastalarında postür, denge ve yürümeyi nicel veriler ile kapsamlı bir şekilde değerlendiren ilk çalışmadır. Nicel analizlerde AkSpA grubunda postür parametrelerinden sagital dengesizlik ve servikal derinlik mesafesinin arttığı izlendi. Kuvvet platformu ile elde edilen postürografik denge parametrelerinde göz kapalı yanal salınım dışındaki parametrelerin sağlıklı kontroller ile benzer olduğu görüldü. AkSpA hastalarının klinik fonksiyonel denge testleri ve kararlılık sınırı testinde daha kötü performans sergiledikleri görüldü. Yürüme analizinde ise AkSpA hastalarında adım uzunluğu ve yürüme hızının azaldığı, adım genişliği ve ayak açısının arttığı saptandı. Denge değerlendirme parametrelerinin yaş, boy, VKİ, BASMİ ve MASES skorları ile ilişkili olduğu görüldü. Yürüme analizinde ise çift adım uzunluğunun boy, BASDAİ, BASFİ ve BASMİ skorları ile korele olması dikkat çekti. Non-radyografik AkSpA hastalarının radyografik AkSpA hastaları ile benzer hastalık yükü taşıması yanı sıra postür, denge ve yürüme parametrelerinin de benzer şekilde etkilendiği izlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Axial Spondyloarthritis (AkSpA) is a chronic, painful and inflammatory disease that can progress with peripheral joint and extra-articular involvements, mainly sacroiliac joint and spine, and may lead to spinal fusion and limitation in spinal mobility. With the progression of the disease, the spine, which is stiff from the occiput to the sacrum and whose movements are restricted, may cause postural changes and limitation in activities of daily living. Balance and gait are the most frequently used activities of daily life. In our study, we aimed to comprehensively analyze the posture, balance and gait in AkSpA patients with quantitative data and to examine the factors associated with these. Materials and Method: Our study included 51 patients aged 18-65 years who met the criteria for ASAS Spondyloarthritis, without known balance and gait disorders, and 51 healthy participants who were similar in terms of age and gender. Sociodemographic information of all participants was questioned. In AkSpA patients; for disease activities Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) and Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS-CRP), for their functional capacity Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), for spinal mobility and flexibility Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), for determining the sensitivity of enthesis points Maastrich Ankylosing Spondylitis Enthesitis Score (MASES), for measuring activity levels International Physical Activity Questionnaire) (IPAQ), and for assessing quality of life Ankylosing Spondylitis Quality of Life Questionnaire ( ASQoL) and Short form-36 (SF-36) were used. DIERS formetric 3D / 4D (Diers International GmbH, Schlangenbad, Germany) Video-Raster-Stereography (VRS) device was used for posture analysis of AkSpA patients and healthy control group. For balance analysis, the HUR BTG4 balance platform (HUR-labs Oy, Kokkola,Finland) was used to measure postural balance and limit of stability (LOS). Functional balance was evaluated with Berg balance scale (BDI), functional reach test (FUT), and timed get up and go test (TUG). Gait analysis of the participants was performed with the Zebris FDM type 3 (Zebris Medical GmbH, Germany) gait platform. Results: There was no statistical difference between AkSpA and control groups in terms of age, gender and body mass index. No fall was detected in the last one year in either group and all sub-parameters of IPAQ of AkSpA patient group and control group were similar. In Posture parameters, Sagittal imbalance and cervical depth distance were worsened in the AkSpA group compared to the healthy population. There was no significant difference in the other posture parameters (Coronal imbalance VP-DM, Pelvic Oblicity, Pelvic Torsion, lumbar depth distance, Kyphotic angle ICT-ITL and Lordotic angle ITL-ILS). Among the Posturography parameters obtained with the force platform, there was no significant difference in the other parameters except lateral oscillation in the stable platform with eyes closed. LOS forward, backward, right and left were significantly lower in AkSpA patients compared to the healthy control group. Functional balance parameters were lower in the AkSpA patient group than in the control group, BDI and vii FUT were lower in the AkSpA group; TUG was longer in the AkSpA patient group than in the control group. In gait analysis, foot angles and stride width increased in the AkSpA group compared to the control group; step lenght and stride lengths were found to be decreased. Left stance phase, left swing phase, double stance phase and walking speed were found to be decreased in AkSpA group. When AkSpA was analyzed as non-radiographic AkSpA and radiographic AkSpA, clinical assessment scales, posture, balance and gait parameters were found to be similar. Conclusions: To our knowledge, this is the first study to comprehensively evaluate posture, balance and gait in AkSpA patients with quantitative data. In the quantitative analysis, it was observed that the sagittal imbalance and cervical depth distance, which are posture parameters, increased in the AkSpA group. In the posturographic balance parameters obtained with the force platform, it was observed that the parameters except eye-closed lateral sway were similar to those of healthy controls. It was observed that AkSpA patients performed worse in clinical functional balance tests and limit of stabilty test. In gait analysis, it was determined that stride length and walking speed decreased, and stride width and foot angle increased in AkSpA patients. Balance assessment parameters were found to be correlated with age, height, BMI, BASMI and MASES scores. In the gait analysis, it was noteworthy that double stride length was correlated with height, BASDAI, BASFI and BASMI scores. It was observed that nonradiographic AkSpA patients had a similar disease burden as radiographic AkSpA patients, as well as their posture, balance and gait parameters were similarly affected.