Aksiyel spondiloartritli hastalarda growth arrest specific protein 6 ve solubl tirozin kinaz reseptörü sAxl seviyesi, hastalık aktivitesi ve anti TNF kullanımı ile ilişkisi
Levels of growth arrest specific protein 6 and soluble tyrosine kinase receptor sAxl in patients with axial spondyloarthritis, relation to disease activity and anti TNF use
- Tez No: 466353
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aksiyel spondiloartrit, anti-TNF, Axl, hastalık aktivitesi, growth arrest-specific protein 6 (Gas6), Anti-TNF, axial spondyloarthritis, Axl, disease activity, growth arrest-specific protein 6 (Gas6)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Aksiyel spondiloartrit (SpA) ağırlıklı olarak aksiyel iskeleti etkileyen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Doğal bağışıklık mekanizmalarının SpA patofizyolojisinde yer aldığı güçlü bir şekilde belirtilmiştir, fakat hastalığın patogenetik mekanizmaları henüz açıklığa kavuşmamıştır. TNF (tümör nekroz faktör) aksı aksiyel SpA'daki anahtar inflamatuvar yolaklardan biridir. Anti-TNF tedavisinin klinik semptomlarda ve C-reaktif protein (CRP) düzeylerinde iyileşmeye neden olduğu gösterilmiştir. Growth arrest-specific protein 6 (Gas6), TAM (Tyro3, Axl, Mer) reseptör tirozin kinaz ailesini aktive eden K vitamini bağımlı bir proteindir. Gas6 ve tirozin kinaz reseptörü Axl apopitozis ve doğal bağışıklık yanıtının düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle aksiyel spondiloartritli hastalarda serum Gas6 ve soluble tirozin kinaz reseptörü sAxl seviyelerini ve hastalık aktivitesi ve anti-TNF kullanımı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 89 aksiyel spondiloartritli hasta ve 39 sağlıklı kontrol alındı. Aksiyel SpA'lı 45 hasta aktif hastalığa sahipti ve 50 hasta anti-TNF tedavisi almaktaydı. Serum Gas6 ve sAxl düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) ile değerlendirildi. Hastalarda ayrıca Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS), CRP düzeyi ve eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) parametreleri de değerlendirildi. Bulgular: Aksiyel SpA'lı hastalarda ve sağlıklı kontrollerde serum Gas6 düzeyleri benzerdi. Aksiyel SpA'lı hastalarda serum sAxl düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde düşüktü. Gas6 ve sAxl düzeyleri BASDAI, ASDAS-CRP, ESH ve CRP ile korelasyon göstermedi. Hastalar hastalık aktivitesi ya da anti-TNF kullanımına göre gruplara ayrıldığında, serum Gas6 ve sAxl düzeyleri alt gruplar arasında benzer bulundu. Sonuç: Bu çalışma aksiyel SpA'lı hastalarda serum sAxl düzeylerinin anlamlı olarak değiştiğini göstermiştir. Bulgularımız Gas6/Axl sisteminin hastalık patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Axial spondyloarthritis (SpA) is a chronic inflammatory disease that mainly affects the axial skeleton. Innate immune mechanisms are strongly implied in the pathophysiology of SpA, but the pathogenetic mechanisms of the disease has not yet been clarified. TNF axis is one of the key inflammatory pathways in axial SpA. It has been shown that anti-TNF (tumor necrosis factor) therapy leads to improvement in clinical symptoms and C-reactive protein (CRP) levels. Growth arrest-specific protein 6 (Gas6) is a vitamin K-dependent protein that activates the TAM (Tyro3, Axl, Mer) family of receptor tyrosine kinases. Gas6 and its tyrosine kinase receptor Axl play an important role in apoptosis and regulation of innate immune response. Therefore we aimed to investigate serum Gas6 and its soluble tyrosine kinase receptor sAxl levels and their relation to disease activity and anti-TNF use in patients with axial spondyloarthritis. Materials and Methods: Eighty nine patients with axial spondyloarthritis and 39 healthy controls were included in this study. 45 patients with axial SpA had active disease and 50 patients were receiving anti-TNF therapy. Serum levels of Gas6 and sAxl were measured by ELISA. Disease activity was assessed by the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI). The following parameters were also evaluated in patients; Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS), CRP levels and erythrocyte sedimentation rate (ESR). Results: Serum Gas6 levels were similar in the patients with axial SpA and healthy controls. Serum sAxl levels were significantly decreased in the axial SpA patients compared to those of the healthy controls. Levels of Gas6 and sAxl didn't correlated with BASDAI, ASDAS-CRP, ESR and CRP. When patients were grouped according to the disease activity or anti-TNF use, serum Gas6 and sAxl levels were similar between the subgroups. Conclusion: This study showed that the serum levels of sAxl were significantly altered in patients with axial SpA. Our results suggest that Gas6/Axl system may be involved in the disease pathogenesis.