Yerel yönetim çalışanlarının sosyal girişimcilik eğilimleri: Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü çalışanları üzerine bir uygulama
Social entrepreneurship tendencies of local government employees: An application on employees of Muğla Metropolitan Municipality Social Sevices Brnach Directorate
  1. Tez No: 767003
  2. Yazar: ABDULKADİR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Girişimcilik, Yerel Yönetimler, Sosyal Girişimcilik Eğilimi, Muğla Metropolitan Municipality, Social Entrepreneurship, Local Administrations, Social Entrepreneurship Tendency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniilikçilik ve Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü çalışanlarının sosyal girişimcilik eğilimlerinin araştırıldığı bu çalışmada nicel araştırma tekniklerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini Muğla Büyükşehir Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü çalışanları oluşturmakta olup verilerin toplanması amacıyla 350 çalışana anket formu dağıtılmıştır. Bunlardan 264 adet geri dönüş alınmış, 112 adedi eksik ve yanlış doldurulmuş olması nedeniyle analize dâhil edilmemiştir. Geçerli ve analize dâhil edilen anket sayısı 152 adettir. Veriler yüz yüze görüşme ve e-posta yoluyla toplanmıştır. Çalışanların sosyal girişimcilik eğilimlerinin sosyal ve demografik özelliklerine göre incelenmesinde iki grup arasındaki fark için t-Testi, ikiden fazla gruplar arasındaki karşılaştırmalar için ise tek yönlü varyans 8one Way Anova) analiz testi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS-22 (Statistical Package for Social Sciences- 22) programı ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların sosyal girişimcilik eğilimleri ile medeni durum, çalışma süresi ve meslek değişkenleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte katılımcıların cinsiyet, yaş grubu ve eğitim düzeyi değişkenleri ile sosyal girişimcilik eğilimleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Buna göre kadın çalışanların sosyal girişimcilik eğilim puan ortalamaları erkek çalışanlardan, 50-59 ve 40-49 yaş grubunda yer alan çalışanların sosyal girişimcilik eğilimi puan ortalamaları da daha alt yaş gruplarından daha fazladır. Çalışmada ayrıca eğitim düzeyi yükseldikçe çalışanların sosyal girişimcilik eğilimlerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in which the social entrepreneurship tendencies of the employees of Muğla Metropolitan Municipality Social Services Branch Office were investigated, the survey method, one of the quantitative research techniques, was used. The population of the research consists of the employees of Muğla Metropolitan Social Services Branch Office and a questionnaire form was distributed to 350 employees in order to collect the data. Of these, 264 responses were received, and 112 of them were not included in the analysis because they were incomplete and incorrectly filled. The number of valid questionnaires included in the analysis is 152. Data were collected through face-to-face interviews and e-mail. The t-Test was used for the difference between the two groups, and the one-way variance 8one Way Anova) analysis test was used for the comparisons between more than two groups in order to analyze the social entrepreneurship tendencies of the employees according to their social and demographic characteristics. Data analysis was done with SPSS-22 (Statistical Package for Social Sciences- 22) program. As a result of the study, no statistically significant relationship was found between the social entrepreneurship tendencies of the participants and the variables of marital status, working time and occupation. However, it is seen that there is a significant relationship between the gender, age group and education level variables of the participants and their social entrepreneurship tendencies. Accordingly, the average social entrepreneurship tendency point averages of female employees are higher than male employees, and the average social entrepreneurship tendency point averages of employees in the 50-59 and 40-49 age groups are higher than the lower age groups. In the study, it was also concluded that as the education level increases, the social entrepreneurship tendencies of the employees increase.