Sigara dumanına maruz bırakılan sıçanlarda GLP-1 ve DPP-4 düzeyi
GLP-1 and DPP-4 levels in rats exposed to cigarette smoke
  1. Tez No: 767002
  2. Yazar: MERVE UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cigarette smoke, DPP-4, Elisa, GLP-1, Wistar albino rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Glukagon benzeri peptid-1 ( GLP-1 ), 30 veya 31 amino asitli bir peptitdir. GLP-1'in, insülin sekresyonunu artırması, mide boşalmasını yavaşlatması gibi birçok metabolik etkileri vardır. Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) de glikoz metabolizmasında kritik bir rol oynayan peptidlerden biridir. DPP-4 inkretinlerin parçalanmasını sağlar ve kan glukozunu artırır. DPP-4, GLP-1'in parçalanmasında görev alır. Sigaranın içerdiği nikotin, GLP-1 hormonunu aktive ettiği düşünülmektedir. Sunulan çalışmanın amacı sigara dumanına maruz kalan sıçanlarda kandaki GLP-1 ve DPP-4 düzeylerinin değişimini araştırmaktır. Elde edilen veriler, sigara dumanına maruz kalmanın, GLP-1, DPP-4 ve insülin düzeylerine etkisi konusunda fikir verecektir. Bu çalışmada 2-3 aylık ve 200-250 gr ağırlığında 21 adet dişi Wistar albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar; kontrol, akut sigara dumanı, kronik sigara dumanı olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Sigara dumanı, duman odası oluşturularak inhalasyon yoluyla uygulanmıştır. Akut sigara grubundaki hayvanlar, toplam 10 adet sigara yakılarak dumana maruz bırakılmıştır. Kronik sigara dumanına maruz kalan grupta ise günde 2 defa her bir hayvan için 1 sigara yakılmış ve 14 gün boyunca bu işlem devam etmiştir. 24 saat sonra ise hayvanlardan kan örnekleri alınmıştır. Sıçanlardan alınan serumlardan GLP-1 ve DPP-4 düzeyleri Elisa yöntemiyle ölçülmüştür. Yapılan değerlendirmeler sonucunda sigara dumanı maruziyetinin GLP-1 düzeylerinin ortalamalarını yükselttiği bulunmuştur. Akut sigara dumanı maruziyeti kronik maruziyet ile karşılaştırıldığında; akut maruziyetin GLP-1 düzeyini daha fazla artırdığı bulunmuştur. Sigara dumanına akut ve kronik maruziyetinin DPP-4 düzeyi üzerine anlamlı etkisi bulunamamıştır. Sonuç olarak akut sigara dumanına maruz bırakılan sıçanlarda serum GLP-1 düzeyi daha yüksek bulunurken, DPP-4 düzeyleri üzerinde anlamlı etkisi görülmemiştir. Anahtar Sözcükler DPP-4, Elisa, GLP-1, Sigara dumanı, Wistar albino sıçan
Özet (Çeviri)
Glucagon-like peptide-1 (GLP-1) is a peptide with 30 or 31 amino acids. GLP-1 has many metabolic effects such as increasing insulin secretion and slowing gastric emptying. Dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) is one of the peptides that play a critical role in glucose metabolism. DPP-4 enables the breakdown of incretins and increases blood glucose. DPP-4 is involved in the degradation of GLP-1. The nicotine contained in cigarettes is thought to activate the GLP-1 hormone. The aim of the present study was to investigate the changes in blood GLP-1 and DPP-4 levels in rats exposed to cigarette smoke. The data obtained will give an idea about the effect of exposure to cigarette smoke on GLP-1, DPP-4 and insulin levels. In this study, 21 female Wistar albino rats, 2-3 months old and weighing 200-250 g, were used. Rats; control, acute cigarette smoke, and chronic cigarette smoke. Cigarette smoke was administered by inhalation by creating a smoke chamber. Animals in the acute smoking group were exposed to smoke by burning a total of 10 cigarettes. In the group exposed to chronic cigarette smoke, 1 cigarette was burned for each animal twice a day and this process continued for 14 days. After 24 hours, blood samples were taken from the animals. GLP-1 and DPP-4 levels were measured in sera from rats by Elisa method. As a result of the evaluations, it was found that exposure to cigarette smoke increased the average of GLP-1 levels. When acute exposure to cigarette smoke is compared with chronic exposure; It was found that acute exposure increased the GLP-1 level more. There was no significant effect of acute and chronic exposure to cigarette smoke on DPP-4 level. As a result, while serum GLP-1 level was higher in rats exposed to acute cigarette smoke, no significant effect was observed on DPP-4 levels.