Akne vulgariste teletıp
- Tez No: 767026
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Teletıp, Akne Vulgaris, COVID-19, Pandemic, Telemedicine, Acne Vulgaris
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgının ilerlemesini önlemek amacıyla sağlık hizmeti sunumunda önemli değişiklikler olmuştur. Akne vulgaris gibi yaşamı tehdit etmeyen, dermatolojik aciliyet yaratmayan fakat kişilerin fiziki görünümünü ve mental sağlıklarını etkileyebilen hastalıkların tedavileri pandemi döneminde ertelenmiştir. Çalışmamızda akne vulgaris hastalarının teletıp ile muayenesinin olumlu ve olumsuz yönlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine, yüz bölgesinde akne yakınması ile başvuran 80 hasta alındı. Kırk hastanın; zoom programı üzerinden hekimle farklı odalarda görüntülü görüşme ile öyküleri alındı ve muayeneleri yapılarak tedavileri düzenlendi. Kontrol grubundaki 40 hasta, aynı hekim tarafından yüz yüze muayene edildi. Teletıp uygulamasının ne şekilde yapıldığı, yüzyüze muayene edilen hasta grubuna anlatıldı. Teletıp yönteminin deneyimleyen ve deneyimlemeyen iki hasta grubunun, bu uygulama hakkındaki görüş ve gözlemleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamız pandeminin 13.-21. aylarında sürdürüldü. Hastaların yaşları 14-36 arasındaydı, %63'ü kadındı ve medyan hastalık süresi 3 yıldı. Muayene sonucunda %45'inin hafif, %46'sının orta, %9'unun şiddetli akneye sahip olduğu görüldü. Teletıp ve kontrol grubu arasında akne ilişkili hastalık süreleri, önceki tedavi süresi, önceden dermatoloji hekimine muayene olma öyküsü, kullanılmış tedavi çeşitleri, kozmetik ürün kullanımı, eşlik eden hastalık, fizik muayene bulguları, önerilen tedaviler açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktaydı. Teletıp yöntemini deneyimlemiş olan grup, deneyimlememiş olan gruba göre anlamlı olarak daha fazla oranda;“yüz yüze muayeneye göre kendini aynı veya daha iyi”hissetmiş, daha az oranda“teletıp ile iyi muayene olunamayacağını”düşünmüş, daha fazla oranda bu yöntemin“bulaş riskini azaltacağını”belirtmiştir. Evden teletıp ile muayene etmeyi tercih edecek olanların oranı teletıp grubunda %27.5, kontrol grubunda %22.5 olmuştur. 51 Sonuç: Teletıp ile yüz yerleşimli akne vulgarisin tedavisi, hekim ve hasta açısından önemli olumsuzluklar yaşanmadan düzenlenebilir. Gerek teknik alt yapı gerekse yaygın kitlelerse kullanımı açısından yöntem geliştirilebilir, öte yandan konuyla ilgili yasal düzenlemelere de ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
TELEMEDICINE IN ACNE VULGARIS Objective: With the onset of the COVID-19 pandemic, there have been important changes in the provision of health services in order to prevent the progression of the epidemic in our country as well as in the whole world. Treatments of diseases such as acne vulgaris, which are not life-threatening and do not cause dermatological urgency, but can affect the physical appearance and mental health of people, have been postponed during the pandemic period. In our study, it was aimed to evaluate the positive and negative aspects of telemedicine examination of acne vulgaris patients. Materials and Methods: Eighty patients who applied to the Dermatology Polyclinic of Aydın Adnan Menderes University Hospital with facial acne complaints were included in our study. Forty patients; their histories were taken by video interview with the doctor in different rooms and their treatment was arranged by examining them via the Zoom program. Forty patients in the control group were examined face-to-face by the same physician and they have been described how the teletıp method was applied to other group.The opinions and observations of two patient groups, who experienced and did not experience the telemedicine method, were compared. Results: Our study was continued in the 13.-21. months of the pandemic. Patients were between the ages of 14-36, 63% were female, and the median disease duration was 3 years. As a result of the examination, it was seen that 45% had mild acne, 46% had moderate acne, and 9% had severe acne. There was no statistically significant difference between the telemedicine and control groups in terms of duration of acne, duration of previous treatment, history of previous consultation with a dermatologist, types of treatments used, use of cosmetic products, concomitant disease, physical examination findings, and recommended treatments. The group that had experienced the telemedicine method was significantly more frequently stated that“they felt in this method as the same or better than face-to-face examinations”than the group that had not experienced it. They also thought that“they cannot be examined well with telemedicine”to a lesser extent, and stated that this method“will reduce the risk of transmission”to a greater extent, when compared to control group. The rate 53 of those who would prefer to be examined by telemedicine from home was 27.5% in the telemedicine group and 22.5% in the control group. Conclusion: With telemedicine, the treatment of acne vulgaris located on the face can be arranged without significant negative experiences for the physician and the patient. This method can be developed in terms of both technical infrastructure and widespread use, on the other hand, there is a need for legal regulations on the subject.