Akne vulgariste isotretinoin tedavisinin insülin direnci ve adipositokin düzeyi üzerine olan etkisi
The effect of isotretinoin therapy on insulin resistance and adipocytokine levels in acne vulgaris
  1. Tez No: 388583
  2. Yazar: GONCA SOYUDURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BURHAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, adipositokinler, insülin direnci, Acne vulgaris, adipocytokines, insulin resistance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Akne vulgaris (AV) pilosebase ünitenin sık görülen kronik inflamatuar, multifaktöriyel bir hastalığıdır. İsotretinoin akne vulgaris tedavisinde uzun zamandır kullanılan bir retinoiddir. Total kolesterol ve trigliserit düzeyini artırıp, HDL düzeyini düşürerek insulin direncine benzer bir tablo oluşturur. Ancak isotretinoinin, insülin direnci ve inflamasyonda önemli rolleri bulunan adipositokinler üzerindeki etkileri ile ilgili az sayıda, çelişkili sonuçlar bildiren çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızda AV'li hastalarda insülin direnci ve adipositokin düzeylerinin hastalık şiddetiyle ilişkisi; isotretinoinin insülin direnci ve adipositokin düzeyi üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza isotretinoin alan 29 AV'li hasta ve hasta grubu ile yaş, cinsiyet ve beden kütle indeksi (VKİ) açısından uyumlu 29 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Çalışmamızda tedavi öncesinde hasta grubu ile kontrol grubu arasında tüm adipositokin düzeyleri ve HOMA-IR açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hastalık şiddeti ile bazal HOMA-IR ve adipositokin düzeyleri arasında korelasyon bulunmamıştır. Tedavi sonrasında HOMA-IR'de tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış görülmüştür. Tedavi sonrasında ölçülen adiponektin ve leptin düzeyleri tedavi öncesine göre daha yüksek bulunmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildi. Tedavi sonrası ölçülen resistin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş görülmüş ve bu durum retinoidlerin resistin ekspresyonu üzerindeki direkt inhibisyonuna bağlanmıştır. 137 Tedavi sonrası ölçülen RBP4, tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti; bu sonuç isotretinoin tedavisinin insülin direncine neden olduğunu desteklemektedir. Yaş, bazal VKİ, vücut yağ kitlesi, lipid düzeyleri ve tedavi sonrasındaki değişimleri ile HOMA-IR, adipositokinler ve RBP4 düzeyindeki değişim arasında istatistiksel anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Bu sonuçlar isotretinoinin adipositokinlerden, VKİ, vücut yağ kitlesi ve lipid düzeylerinden bağımsız olarak insülin direncine neden olduğunu düşündürmekle birlikte, bu duruma hangi mekanizmayla neden olduğuyla ilgili daha geniş serilerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris (AV) is a commonly seen chronic inflammatory, multifactorial disease of the pilosebaceous unit. Isotretinoin is a retinoid used for a long time in the treatment of acne vulgaris. It increases the total cholesterol and triglyceride levels and decreases HDL level, thus causing an insülin resistance-like syndrome. However, there a few studies with contradictory results about the effects of isotretinoin on adipocytokines that have important roles in insulin resistance and inflammation. The aim of our study was to investigate the relationship of insulin resistance and adipocytokine levels with disease severity and to evaluate the effect of isotretinoin on insulin resistance and adipocytokine level. 29 AV patients and age, sex and body mass index-matched 29 healthy volunteers were included in our study. There was no statistical significance between patient group and control group concerning all adipocytokine levels and HOMA-IR in out study. There was no correlation between disease severity and basal HOMA-IR. There was a statistically significant increase in post-treatment HOMA-IR compared to pre-treatment. Although post-treatment adiponectin and leptin levels were higher than pre-treatment levels, this finding was not statistically significant. There was a statistically significant drop in post-treatment resistin levels and this was assumed to be caused by the direct inhibition of retinoids on resistin expression. Post-treatment RBP4 was statistically significantly higher than pre-treatment levels, this result supports that isotretinoin treatment causes insulin resistance. 139 There was no statistically significant correlation between age, basal VKİ, body fat mass, lipid levels, their post-treatment change and HOMA-IR, adipocytokines and RBP-4 levels. While these results suggest isotretinoin causes insulin resistance independently from adipocytokines, VKİ, body fat mass and lipid levels, new studies involving wider patient series are necessary to investigate the mechanism of the phenomenon.