Migration and foreign policy: The case of Ethiopian and Somali migrants in Turkey
Göç ve diş politika: Türkiye'deki Etiyopyali ve Somalili göçmenler örneği
- Tez No: 767123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜLFER IHLAMUR ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye'nin ticaret, yatırım ve kalkınma yardımlarıyla desteklenen tarihi bağları, kültürel yakınlık, ekonomik çıkarları ve ticari bağları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle ivme kazanan Türkiye-Afrika ilişkilerinin temel itici gücüdür. Bununla birlikte, Türkiye'nin Afrika ile artan ekonomik ve ticari bağlarının Afrika'dan Türkiye'ye yönelen göç örüntüleri üzerinde etkileri vardır. Uluslararası İlişkiler disiplini devletler arası artan siyasi ve ekonomik ilişkilere odaklanırken, göç araştırmaları alanına da ilgi göstermiştir. Bu çalışma, Türkiye-Afrika ilişkilerinin göç bileşenine odaklanarak, Uluslararası İlişkiler (Uİ) ve göç çalışmaları arasındaki mesafenin kapatılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Esas olarak, bu çalışma, Türkiye'nin Afrika açılımının Etiyopya ve Somali'den Türkiye'ye göç hareketleri üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlamaktadır: göç hareketlerinin Türkiye'nin Afrika'daki dış politika başarılarına etkisi ve Türkiye'nin Etiyopya ve Somali ile ilişkisi doğrultusunda göç ve dış politika bağlantısı. Çalışmanın metodolojisi nitelikseldir ve hem birinci hem de ikinci kaynaklara dayanmaktadır. Bu çalışma, Haziran 2017 ile Ağustos 2017 arasında bir saha araştırmasının yürütüldüğü ve Etiyopya ve Somali'den gönüllü, geçici ve karma göç hareketlerini belirleyen bir vaka çalışmasına dayanmaktadır. Ekonomik, transit ve düzensiz göçmenlerin yanı sıra öğrenciler, iş adamları ve turistler de dahil edilmiştir.. Bu çalışma, Etiyopya ve Somali halkının Türkiye'ye göç etmesinin yalnızca göçün itici etmenleriyle açıklanamayacağını iddia etmektedir. Türkiye'nin Afrika açılımı (yükseköğretimin bir dış politika aracı olarak uluslararasılaştırılması, artan ilişkiler ve Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi, kalkınma yardımları vb.) göç için gerekli koşullardır ve çekici etmenlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Bu tez çalışması Etiyopya-Somali ve Türkiye arasındaki göç süreçlerini itici ve çekici etmenler ve onlar arasındaki etkileşime odaklanarak anlamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey's historical ties, cultural affinity, economic interests and business ties, which are supported by trade, investment, and development aid, are the primary drivers of Turkey-Africa relations, which gained momentum after the Justice and Development Party came to office in 2002. However, Turkey's growing economic and business ties with Africa have implications for African migration patterns heading towards Turkey. Even though the discipline of IR focuses on growing political and economic ties among countries, it is a latecomer to the field of migration research. By focusing on the migration component of Turkey-Africa relations, the study seeks to contribute to bridging the gap between International Relations (IR) and migration studies. The study mainly seeks to explain the impact of Turkey's African opening on migration flows from Ethiopia and Somalia towards Turkey; the impact of migration flows on Turkey's foreign policy achievements in Africa, and Turkey's migration and foreign policy nexus in line with its relation with Ethiopia and Somalia. The methodology for the study is qualitative and based on both primary and secondary sources. This study is based on a case study, where a fieldwork was conducted between June 2017 and August 2017, and which has identified voluntary, temporary, and mixed migration flows from Ethiopia and Somalia including economic, transit, and irregular migrants as well as students, business people, tourists, and asylum seekers. This study claims that the emigration of the Ethiopian and Somali people to Turkey cannot solely be explained by the push factors. Turkey's African opening (internationalization of higher education as a foreign policy instrument, growing relations, and trade volume between Turkey and Africa, development aid, etc.) are the necessary conditions for migratory flows to occur and pull factors should also be taken into consideration. This thesis has sought to understand migration flows between Ethiopia-Somalia and Turkey by focusing on both push and pull factors and their interaction.
Benzer Tezler
- Sınır, terör ve göç sorunlarının dış politikaya etkisi: Afganistan Pakistan örneği
The impact of border, terrorism and migration issues on foreign policy: The case of Afghanistan-Pakistan
SAYED HANAN YUSOFİ
Doktora
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerSelçuk ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞABAN H. ÇALIŞ
- Ekonomik büyüme ve göç: AB ve Türkiye arasındaki göç sorunu kapsamında göçün Türkiye'nin ekonomisine etkileri
Economic growth and migration: The influences of migration on Turkish economy in the scope of migration issue between the EU and Turkey
ERVA FERYAL KIVRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonomiMarmara ÜniversitesiAvrupa Birliği İktisadı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUZAFFER DARTAN
- Devletlerin dış politikaları açısından göç olgusu: Balkanlar'dan Türkiye'ye Arnavut göçleri (1920-1990)(2. CİLT)
Migration and state foreign policy: Albanian migration from Balkans to Turkey 1920-1990 (2. VALUME)
NURCAN ÖZGÜR BAKLACIOĞLU
Doktora
Türkçe
2003
Uluslararası İlişkilerİstanbul ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FARUK SÖNMEZOĞLU
- Right-wing populism and immigration policies: Comparative analysis of Turkey, Hungary and the US cases (2014 - 2020)
Sağ populizm ve göç politikaları: Türkiye, Macaristan ve ABD örneklerinin karşılaştırılmalı analizi (2014 – 2020)
OSMAN FEDAİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Siyasal BilimlerKoç ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞENER AKTÜRK
PROF. DR. ŞAKİR ZİYA ÖNİŞ
- Avrupa Birliği'nin yükselen güçlere yönelik politikası: Türkiye örneği
The EU's response to rising powers: The case of Turkey
FEVZİ KIRBAŞOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Uluslararası İlişkilerKaradeniz Teknik ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÜFEKÇİ