Sınır, terör ve göç sorunlarının dış politikaya etkisi: Afganistan Pakistan örneği
The impact of border, terrorism and migration issues on foreign policy: The case of Afghanistan-Pakistan
  1. Tez No: 797128
  2. Yazar: SAYED HANAN YUSOFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN H. ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Dış Politika, Durand, Etnik Kimlik, Göç, Pakistan, Sınır, Terör, Afghanistan, Pakistan, Border, Durand, Etnic, Immigration, Pashtunistan, Terror
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Sınır, Terör ve Göç Sorunlarının Dış Politikaya Etkisi: Afganistan ve Pakistan Örneği başlıklı bu tezde, dış politikaya kimlik, sınır, göç ve terör gibi konuların etkisi eleştirel bir şekilde analiz edilmektedir. İki devlet arasındaki ilişkilerin sınır anlaşmazlıklarına dayandığı bilinen bir konudur. Göç ve terör bu sorunların derinleşmesine ve daha da komplike bir hal almasına yol açmıştır. Ancak sınır, göç ve terörizm birlikte düşünüldüğünde tüm bu sorunların kaynağında da sınırın iki tarafında yaşayanların ortak etnik kimliklere sahip olmaları en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Pakistan tarafından desteklenip Afganistan'a karşı savaşanların çoğunluğunu iki devlet arasındaki sınırı kabul etmeyenler oluşturmakta bunlar da aynı etnik kimliği paylaşan topluluklardan beslenmektedir. Kolonyalizm sonrası çizilen sınırların yarattığı parçalanmış topluluklar sorunların ana sebebini teşkil etmekte; göç ve terörizm çatışma ve savaş ortamının büyümesi ve sürdürülmesine ortam hazırllayark, her iki ülkenin ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tezde Afganistan ve Pakistan'ın genelde dış politikalarını özelde de birbirlerinin ilişkilerini etkileyen temel sorunların bu üç faktörün birer uzantısı olduğu sonucuna varılmış ve bu üç temel unsur derinlikli bir biçimde analiz edilip tartışılmadan bölgede barışın tesis edilemeyeceği değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel metotdan istifade edilmiştir. Çalışmaya nitel yöntemin analiz ve vaka çalışması metodu izlenerek devam edilmiştir. Çalışmanın temel kaynaklarını birincil ve ikincil eserler, makaleler, resmîyayınlar, röportajlar, haberler ve çevrimiçi kaynaklar teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Foreign Policy Impact of Border, Terrorism and Migration Questions: The Case of Afghanistan and Pakistan, the effects of issues such as ethnic identity, border, migration and terrorism were not used in foreign policy. The basis of the conflict between the two states. The main reason for the Durand border dispute is the common ethnic identity and ethnic affiliation of the people living on both sides of the borders, as well as the ethnic identity, along with the organization of migration and terrorism. It is a known issue a bout sharing ethnic identity with those who do not accept the border between the two states and most of those who are supported by Pakistan and fight a gainst Afghanistan. The study was conducted to scientifically evaluate the impact of border, terrorism and immigration problems on the statements between the two countries. The work poses the complex ethnic identity and border issue between the two countries, and if the border is resolved, the other cards will be resolved as well. The sum of the relations between the two countries will be beneficial to protect the shadowand the world. The qualitative method was used in the study. The study was continued by following the analysis and case study method of the qualitative method. The main sources of the study are primary and secondary works, articles, official publications, interviews, news and online resources. Some official sources, as well as the private talks and talks scheduled for the study, have been about the change that took place in Afghanistan in 2021.